Stokkan var både vitne og fotograf til den noe spesielle hendelsen ved Fretex-containeren på Bakklandet i Trondheim langfredag.

Løftet inn i luka

- Det var i titiden på formiddagen. Jeg satt ved kjøkkenbordet og drakk kaffe og leste da noe skjedde. I øyekroken så jeg to karer dukke opp på sykkel ved parkeringsplassen. Det skjer ikke all verden en langfredag formiddag, så jeg ble sittende og følge litt med dem. De ruslet litt rundt, før de stilte seg opp ved innsamlingscontaineren til Fretex. Her blir den ene av mennene løftet opp, og deretter dyttet inn i luka på containeren.

Stokkan tenker med seg selv, at dette umulig kan gå bra. Han har selv levert klær i containeren, og vet at luka på toppen er alt annet enn stor og den er i tillegg konstruert for å unngå at noen kan komme inn i den.

Forventet tull

- Den er laget slik at man legger en pose i toppen og deretter drar i en hendel for at posen skal falle ned. Da jeg så at den ene mannen var på tur inn i denne luken, tenkte jeg at med mindre han er akrobat kommer han til å sette seg fast i luka. Han var nemlig ganske atletisk. Jeg forventet at her blir det tull, og hentet fotoapparatet.

- Jeg begriper ikke at de klarer å komme seg inn gjennom denne luka, men det så faktisk ganske lett ut.

Silte klær

Tilbake på post var tyveriet fra Fretex-containeren godt i gang.

- Han som sto på innsiden løftet opp skjorter, T-skjorter og andre klær, som ble vurdert av mannen på utsiden. Noe ble godkjent, andre klær forsvant tilbake der de kom fra.

Ifølge Stokkan tok de med seg både skjorter og t-skjorter.

- De hadde en slags siling, og det så nesten ut som de visste hva de ville og ikke ville ha. Jeg vil si det var en forholdsvis snedig, fiks og rask operasjon å overvære. Det forundrer meg at dette skjer på høylys dag, men ellers var det ingenting spesielt med de to mennene. De så ut som helt vanlige folk. Bortsett fra at de hadde bra med bagasje på syklene da de dro, for å si det sånn.

- Trist for giverne

- Dette skjer fra tid til annen, men heldigvis sjeldnere enn før.  Vi har til sammen 103 bokser i Trondheim nå, og setter ut nye bokser kontinuerlig. De nyeste er laget for at det skal være vanskelig å bryte seg inn i dem,  men helt gardert mot innbrudd klarer vi ikke å være, sier produksjonssjef Geir Arne Bals ved Fretex Midt-Norge.

Bals sier at innbruddet i Fretex-containeren kommer til å bli anmeldt.

- Vi må anmelde forholdet, ellers kan det eskalere. Jeg synes det er merkelig at folk ikke bryr seg mer om det andre gir i gave, og som de har vasket strøket og gjort i stand på forhånd. Vi driver en ideell organisasjon med et godt formål. Tyvene viser liten respekt for dette, uavhengig om de er norske, narkomane eller utenlandske. Jeg har hørt noen si - har det noe å si om man forsyner seg, dersom man er fattig? Jeg vil si, at ja, det har noe å si. Det skaper feil holdninger, sier Bals.

Økning i 2014

- Nå som vårrengjøringen snart er i gang, setter vi inn ekstra bemanning for å unngå fulle bokser. Hvis folk leverer tekstiler til oss i stedet for at de havner i restavfallet, oppnår vi en stor miljømessig gevinst.

I fjor samlet Fretex i Trondheim inn i gjennomsnitt 5 kg klær per innbygger.

- Landsgjennomsnittet ligger på 3 kg per innbygger, så vi ligger i føringen, sier Bals.

I hele fjor ble det samlet inn 2600 tonn klær, en økning på 35 prosent sammenlignet med året før.

- Mannen som blir løftet opp er ganske tettbygd og atletisk, forteller Morten Stokkan. Foto: Morten Stokkan
Innbruddstyven får en ekstra dytt av kameraten på utsiden.