Lørdag ettermiddag var det store mengder klær og søppel som lå slengt på trappa til Fretex på Møllenberg i Trondheim.

Tre dager senere var trappa nesten strøken, og det hang en lapp fra en beboer i området på inngangsdøra: «Fysj! Har ryddet hele trappa som var full av brukte sprøyter og søppel. Unger lekte seg på trappa da jeg kom. Men ikke engang voksne folk gidder å bry seg. Gå hjem og tenk og skjemmes!».

Ignorerer skilt

Produksjon- og driftssjef Geir Arne Bals ved Fretex Midt-Norge er glad for at noen har tatt ansvar, men synes likevel det er trist at noen tar seg til rette.

- Vi er ingen søppelcontainer. Selv om vi har satt opp skilt, så gir folk blaffen. De bryr seg ikke om at de lager mer arbeid for oss, og det blir også kostnader dersom vi må levere det til gjenvinningsstasjonen, sier han.

Butikken på Møllenberg har ofte vært i medias søkelys for lignende episoder, og Bals forteller at dette er butikken hvor de har størst utfordringer med tanke på at folk setter igjen søppel utenfor døra.

- Det er nok en god del studenter og andre beboere som ikke har bil, og dermed setter de igjen hos oss. Jeg synes det er ansvarsfraskrivelse, sier Bals.

Høytid for skaprydding

Påsken og mai er vanlige tidspunkt hvor trondhjemmere skal rydde i klesskap eller gjøre en vårrengjøring

- En god del studenter flytter ut fra kollektiv, og da kommer det gjerne mer gjenstander til oss, sier han.

Fretex har fått klager fra naboer som er opptatt av hvordan det blir seende ut, og hva slags personer man tiltrekker seg når det blir liggende gjenstander i mange dager utenfor butikken.

- Det er ikke greit at det ligger sprøytespisser og klær rundt omkring. Det vil eskalere med en gang hvis det ikke blir fjernet umiddelbart. Jeg synes det er fint at en beboer har engasjert seg, men det er ikke riktig at enkeltpersoner skal ta seg av dette. Det er hele byens befolkning sitt ansvar. Vi har forsøkt å ta noe ansvar, ved å ha en butikk og noen innsamlingspunkt her, men vi kan ikke håndtere alt søppelet på Møllenberg, konstaterer Bals.

Slik så det ut 2. påskedag. Da var det betraktelig mindre klær og rot på trappa. Foto: CAMILLA KILNES
2. påskedag hadde denne lappen blitt hengt opp på inngangsdøra til Fretex. Da hadde en beboer tatt ansvar for å rydde opp søppelet. Foto: CAMILA KILNES
Skiltet som henger like ved innsamlingspunktene til Fretex sier at det ikke er tillatt å sette igjen klær og gjenstander. Foto: CAMILLA KILNES