- Det krøp ganske bra der jeg var i Bymarka på langfredag, sier Dag Dolmen.

Huggormentusiasten og førsteamanuensis ved Vitenskapsmuseet i Trondheim forteller ivrig om opplevelsen han hadde i påsken.

Spredt seg i terrenget

- Det var et av årets høydepunkt for meg. Jeg oppsøkte et sted på sørsiden av Bymarka, på Leinstrand-siden, hvor jeg vet huggormen har overvintret. Der telte jeg 21 som solte seg, og gjorde seg klar for sommeren. Jeg snakket med noen som var på samme sted et par dager senere, og da var det ikke mange igjen. Så nå er huggormen spredt utover i terrenget, sier Dolmen.

- Hvor befinner de seg?

- Det er først og fremst sørlige deler av marka. Det har å gjøre med morenemasse og at det er sørhelling som gjør at snøen går raskere, og at der er varmt om sommeren. Massen skaper flere hulrom som ormen kan komme seg ned i, sier han.

- Hvor mange huggorm finnes nå i Bymarka?

- Jeg anslår med kvalifisert gjetning opp mot 500. Men folk flest ser dem ikke. Jeg så blant annet at det hadde sittet folk mindre enn én meter unna der huggormen oppholdt seg langfredag, og det er ganske morsomt, sier han.

- Angriper aldri

Men der folk flest skvetter til, i større eller mindre grad, når de møter en huggorm, stopper Dolmen opp og nyter det han ser.

- Er ikke huggorm farlig da?

- Ja, den kan være det for folk som ikke trør varsomt. Men huggormen angriper aldri. Den setter seg til motverge hvis den føler seg truet, og det skjer et dødsfall cirka hvert tiende år. Det tallet ville vært høyere hvis det ikke hadde vært for leger og sykehus. Men når det er sagt så er veps farligere, sier han.

Men han er rask med å påpeke at man raskest mulig skal komme seg til lege hvis man er bitt av huggorm.

- Det er antall milligram gift per kilo menneske som er utslagsgivende. Det vil si at små barn er mest utsatt. Men også store sterke menn kan slås ut av et bitt, så det gjelder å komme seg til lege med en gang, sier han.

Støvler

Så dermed gjelder fortsatt reglene om at man bør ha støvler på seg i lyngen, og at du ser deg godt for hvis du vet det er huggorm i området du ferdes med joggesko.

- Jeg har sittet én meter fra huggorm, og det har ikke skjedd meg noe. Huggormen er stort sett et fredelig vesen, men den har selvfølgelig næringsvett, sier han.

Med mildere og mildere vintre de siste årene, anslår han også at det finnes flere huggorm der ute enn før.

Ser du alle? Her ligger det en skikkelig ormeklynge som snart er på vei ut i terrenget i det sørlige Bymarka i Trondheim. Foto: Dag Dolmen
Pass på. Er du ute på tur i Bymarka, så ta gjerne på deg støvler hvis du er i et område med lyng. Det oppfordrer huggormentusiast Dag Dolmen. Foto: Dag Dolmen
Stor. Det er ikke bare små huggormer på tur i Bymarka. Foto: Dag Dolmen