– En blir veldig ydmyk av dette. Det føles litt merkelig å bli utnevnt til professor allerede nå. Jeg hadde ikke regnet med at søknaden ville gå gjennom, sier Lohndal.

I dag rykket han opp fra å være landets yngste førsteamanuensis til å bli landets yngste professor. Lohndal har siden 2012 jobbet ved Humanistisk fakultet ved NTNU. Fagområdet er engelsk lingvistikk, og Lohndal prøver å finne grunnsteinene i språket og hvordan språket er bygd opp. Det har gitt ham en rekke høythengende forskningspriser.

– Det kunne like gjerne blitt matte eller fysikk, men jeg har alltid vært interessert i språk. Og så fant jeg ut at det går an å studere språk fra et matematisk perspektiv, sier Lohndal som opprinnelig kommer fra Lyngdal på Sørlandet.

Valgte NTNU

Det var Lohndals kolleger som oppfordret han til å søke om professortittelen. I ettermiddag strømmet gratulasjonene inn på både Facebook og Twitter, og NTNU-rektor Gunnar Bovim var en av de første til å hylle Lohndal for hans eksepsjonelle innsats.

– J eg er veldig stolt av at Terje er en av våre forskere, og jeg er imponert over at han er så ambisiøs. Han har fulgt sin egen vei, og er et forbilde for andre både som forsker, formidler og foreleser, sier Bovim i en pressemelding.

– Det har vært fantastisk å jobbe ved NTNU, de har gitt meg så mange muligheter og mye ressurser. Jeg trives utrolig godt i Trondheim, og har ingen planer om å flytte på meg, sier Lohndal som valgte språkmiljøet ved NTNU fremfor flere andre universiteter i USA.

Slått av Arne Næss

Gjennomsnittsalderen for norske professorer er ifølge Forskerforbundet 56 år. Lohndal er bare halvveis til den alderen, men har like fullt levert to doktorgrader, produsert en rekke vitenskapelige artikler, undervist og veiledet studenter slik at han kvalifiserer til professortittelen. Dermed er han ifølge NTNU en av de yngste som noensinne har oppnådd professortittelen. Han er i godt selskap med blant andre filosofen Arne Næss som ble professor i 1939 da han var 27 år.

– Næss var noen måneder yngre enn meg, men det lever jeg godt med. Det har gått veldig fort. Men det som er fint, er at jeg får belønning for å jobbe veldig hardt, sier Lohndal.

Når andre går hjem etter en vanlig åtte timers arbeidsdag, jobber han gjerne åtte-ti timer videre. Da han reiste til USA for å ta en doktorgrad, jobbet han ekstremt mye i en toårsperiode, og sov bare fire timer om natta.

– Jeg er så engasjert, og da er det vanskelig å begrense seg. Men nå prøver jeg å jobbe litt mindre, og har vanligvis bare 14-15 timers arbeidsdag, sier Lohndal.

Stjerneprogram

Derfor kan det komme godt med at han nå skal lære om restitusjon sammen med toppidrettsutøvere fra Olympiatoppen. Lohndal er en del av det nye stjerneprogrammet ved NTNU hvor 17 unge og lovende forskere får penger og hjelp til å bli enda bedre.

– Det er viktig å jobbe videre, og sette seg nye mål, sier Lohndal som likevel prøver å sette av tid til både venner, jogging og annen fysisk aktivitet.

Mens de fleste er godt etablerte med egen familie når de oppnår professortittelen, har ikke Lohndal noe å vise til på den fronten, så langt.

– Tror du professortittelen kan være et sjekketriks?

– I min alder er jeg er ikke så sikker på om det vil fungere noe særlig, smiler han.