Politiet rustet kraftig opp for russens feiringer natt til 1. mai i Trondheim. Hovedtyngden av politistyrken var knyttet til områdene rundt Festningen. Der forløp natta greit til tross for over 1000 feststemte ungdommer, hovedsaklig russ.

- Vi har hatt 13 mann her på det meste. I tillegg har Røde Kors og Natteravnene vært veldig godt til stede. Mange voksne er nok noe av det som gjør at det har vippet i riktig retning, sier innsatsleder på Festningen, Tom Åge Dahl, til adressa.no.

Null vold

Like over klokken to begynte det å bli mindre folk på Festningen, og alle de involverte organisasjonene var i ferd med å pakke ned. På grunn av den gode oppførselen til russen kunne politiet bruke ressurser andre steder i byen.

- Her har det ikke vært noen meldinger om vold, men andre steder i byen har det vært en del hendelser. Derfor har vi sendt en del patruljer til andre oppdrag, sier Dahl.

20 fikk behandling

En av de største utfordringene gjennom natta har vært kulden. Røde Kors hadde også mye personell på stedet, og ifølge Dahl i politiet har 20 personer fått behandling.

- Det har vært snakk om fyll og nedkjøling, opplyser han.

Fest på Rotvoll

Det var imidlertid ikke bare på Festningen det samlet seg feststemt ungdom. Rundt midnatt hadde et sted mellom 100 og 200 ungdommer samlet seg i Rotvollfjæra. Politiet måtte sende patruljer dit da det ble meldt om amper stemning.

Håkon Jørgensen var politiets innsatsleder i resten av byen, og kunne rundt midnatt opplyse at det heller ikke var store problemer knyttet til russen på Rotvoll og ved Samfundet. Noen få meldinger om ordensforstyrrelser hadde kommet inn, men ikke av stort omfang.

Også han var imidlertid opptatt av at det var kaldt i Trondheim i natt.

- Vi håper alle hjelper til med å ta vare på hverandre slik at alle kommer seg vel hjem, sa han til adressa.no.

Gode erfaringer

Innsatsleder Tom Åge Dahl mener nattens erfaringer lover godt for resten av russefeiringen. Mye av det som ble gjort natt til 1. mai blir også gjennomført natt til 17. mai. For å sikre seg en bedre oversikt over Festnings-området ble området delt inn i ulike soner som patruljene hadde ansvar for.

- Det gode samarbeidet med Røde Kors, Natteravnene og Trondheim kommune tar vi også med oss. Jeg er ikke i tvil om at dette er et mye bedre sted å være enn for eksempel Marinen, sier Dahl.

Innsatsleder Tom Åge Dahl kunne konstatere at russefeiringen på Festningen forløp greit. Foto: Jonas Bjørkli
Flere hundre russ var samlet utenfor Samfundet i ett-tiden. Foto: Jonas Bjørkli
Mellom 100 og 200 ungdommer samlet seg i Rotvollfjæra. Der var tidlig på natta litt ampert, men det roet seg da politiet kom til stedet. Foto: Jonas Bjørkli
Innsatsleder Håkon Jørgensen opplyste ved midnatt at politiet har god kontroll. Foto: Jonas Bjørkli