Mannen ble i fjor dømt til fengsel i ett år og to måneder i Oslo tingrett. Han anket, og nå har dommen falt i Borgarting lagmannsrett som reduserte straffen med to måneder, ifølge NRK.

Da Adresseavisen intervjuet sudaneren før straffesaken i tingretten, var han klar på at PSTs sak mot ham ikke ville holde i retten, og at han ville bli frifunnet.

Sjokkert

På direkte spørsmål om han hadde drevet flyktningspionasje, svarte 40-åringen:

–Nei, og jeg ble sjokkert da jeg fikk høre siktelsen. Jeg var på vei til jobben min i Trondheim kommune den morgenen PST låste seg inn i leiligheten min og pågrep meg.

Han hadde heller ingen forklaring på hvorfor han var anklaget for flyktningspionasje.

–Det er et godt spørsmål. Jeg har bodd i Norge i åtte år og har jobbet i mange frivillige organisasjoner i Trondheim. Både i Natteravnene, Leve med hiv, Rådgivningsgruppa og Kirkens Bymisjon. Jeg har vært aktiv og gitt tilbake til det norske samfunnet. På grunn av engasjementet mitt og det at jeg behersker seks språk, så har jeg vært i kontakt med forskjellig typer folk i det norske samfunnet. Gjør det meg til en spion? Er det derfor jeg sitter her, spurte han.

Fikk penger for info

Lagmannsretten finner det imidlertid bevist at 40-åringen har samlet opplysninger fra sudanske flyktninger med oppholdstillatelse i Norge. Dette skal han ha gitt til to etterretningsoffiserer ved den sudanske ambassaden i Oslo, ifølge NRK. Sudaneren får også inndratt 108.500 kroner som retten mener han mottok som betaling for opplysningene. Overfor flyktningene skal han ha gitt inntrykk av at han var ansatt i Utlendingsdirektoratet.

Les også: Spionsiktet sudaner sultestreiker.

Mannen kom til Norge som asylsøker fra Sudan, og fikk oppholdstillatelse. Han ble pågrepet i leiligheten sin i Trondheim 9. oktober 2012. 40-åringen jobbet som vikar i Trondheim kommune innen helse- og omsorgssektoren. Arbeidsforholdet opphørte etter at han ble siktet.

Les også: - Hadde telefonkontakt 192 ganger

Sjelden paragraf

Mannen er tiltalt etter straffelovens paragraf 91a, noe som ikke har vært brukt i norsk strafferett siden den israelske etterretningstjenesten Mossad likviderte Ahmed Bouchikhi på Lillehammer i1973.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari sier til NRK at han regner med at saken blir anket til Høyesterett.

–Så vidt meg bekjent er dette den første dommen som går innenfor kjernebestemmelsene for flyktningspionasje og her blir det fort en anke.

Sudaneren slipper å sone i fengsel ettersom han allerede har sittet lengre i varetekt enn lengden på fengselsstraffen.