Seks av de sju tiltalte i norgeshistoriens største dopingsak møtte i dag i Sør-Trøndelag tingrett.

Klokken 12 ble retten satt. Den tiltalte 38-åringen møtte ikke.

Enstemmig dom

- Dommen er enstemmig, sier tingrettsdommer Rune Lium.

Dommen er på 135 sider, og tingrettsdommeren regner med å bruke halvannen time på å lese den opp.

Mafiavirksomhet

Seks av mennene på tiltalebenken er også tiltalt etter straffelovens paragraf 60a, den såkalte mafiaparagrafen. Dette ble et stridsspørsmål under straffesaken. Sør-Trøndelag tingrett har funnet det bevist at mennene fungerte som en organisert kriminell gruppe, men først etter 2008.

- Retten finner utvilsomt at de straffbare handlingene etter 2008 har skjedd som organisert kriminell gruppe, sier tingrettsdommer Rune Lium. Det er tale om meget samfunnskadelig virksomhet som ligger i kjerneområdet for 60a, sier tingrettsdommeren.

Oversikt: Dette har skjedd i Operasjon Gilde

Slik straffes de

44-åring: «Trykkern», mannen bak Norges største dopingfabrikk, dømmes til 3 år og seks måneders fengsel og får inndratt 450 000 kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i fem år og åtte måneder samt inndraging av 900 000 kroner.

39-åring: Utpekt som «sjef 1» i retten og hovedmann, ifølge påtalemyndigheten. Dømmes til sju års fengsel og får inndratt 3 millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i sju år og en måned samt inndraging av 4,73 millioner kroner.

28-åring: Utpekt som «sjef 2» i retten. Dømmes til fengsel i seks år og får inndratt 2,6 millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i sju år og åtte måneder, inndraging av 6,83 millioner kroner.

27-åring: Utpekt som «kontaktperson» i retten. Dømmes til fengsel i fem år og to måneder og får inndratt 1,7 millioner kroner. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i sju år og to måneder samt inndragning av 5,64 millioner kroner.

38-åring: Dømmes til samfunnsstraff i 327 dager. Han får inndratt 27 500 kroner, dette kravet er i tråd med påstanden. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i ett år og fire måneder.

28-åring: «Dataeksperten». Har erkjent at han opprettet dopingbørsen Anabolic Forums i 2011. Dømmes til 250 timers samfunnsstraff og får inndratt 30 000 kroner, dette kravet er i tråd med påstanden. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i ett år og ni måneder.

35-åring: Dømmes til fengsel i to år og får inndratt 70 000 kroner, dette kravet er i tråd med påstanden. Straffepåstanden fra aktor var fengsel i to år.

Historisk

Straffen er historisk. De hovedtiltalte i saken har fått de strengeste straffene som er avsagt for dopingkriminalitet i Norge.

Til nå er den strengeste dopingdommen som er avsagt tre år og seks måneders fengsel. Denne dommen ble avsagt i 2013.

Sentral bakmann

I dommen står det at 39-åringen «initierte virksomheten. Han kjøpte de to pillepressene som har vært i bruk i perioden. Frem til februar 2008 styrte han hele virksomheten. Etter at han trakk seg fra den daglige drift, etter å ha valgt sin venn som etterfølger, var han en sentral bakmann og en pådriver til fortsatt drift», heter det i dommen.

Tingrettsdommer Rune Lium konstaterer at 39-åringen har vært en bakmann i ordets klassiske forstand. Rollen som bakmann ligger i kjerneområdet for organisert kriminalitet etter straffelovens § 60a. Det er særlig viktig at passive bakmenn straffes hardt og denne saken illustrerer godt hvordan bakmenn tvinger andre til å «holde hjulene i gang».

Hovedmannen anket

39-åringen som er utpekt som «sjef 1» i retten anket dommen på stedet. Han anket over samtlige punkter: skyldspørsmålet, lovanvendelsen, saksbehandlingen og inndragningskravet.

Forsvarer Arve Opdahl forteller at klienten tar dommen tungt.

- Det er en veldig alvorlig avgjørelse, og en veldig alvorlig dom. Han tar det veldig tungt. Vi må nøye gjennomgå dommen for å se hva vi kan gjøre, sier Opdahl.

- Hva mener han om at han blir omtalt som bakmann?

- Det er det han reagerer mest på. Han synes det er en urettferdig gjengivelse av hans posisjon, og mener det er uriktig i forhold til hvordan hans rolle har vært.

- Retten mener at din klient har løyet og fremstiller han som uten troverdighet. Hva synes om det?

- Det reagerer vi også på. Etter vårt skjønn er det ingen bevis for at han har gitt uriktig forklaring. 39-åringen har riktig nok justert en del, etter mitt skjønn mindre detaljer. Men det er delvis fordi det er forhold som ligger så langt tilbake i tid at det ikke er mulig å huske alt. Og det er visse ting som er blitt belyst på en slik måte at man har sett at her er det grunnlag for å korrigere, mener Opdahl.

Sør-Trøndelag tingrett fant det bevist at mennene fungerte som en organisert kriminell gruppe, men først etter 2008.

Forsvareren sier de er fornøyd med at retten ikke dømte klienten etter paragraf 60a før 2008.

- Vår klient er helt uenig i at han har deltatt i noe som helst straffbart etter 2008, sier Opdahl.

De seks andre tar betenkningstid.

Fornøyd aktor

Aktor Unni Sandøy er totalt sett fornøyd med dommen, men uttrykker en viss overraskelse over at to av de tiltalte er idømt samfunnsstraff. Påtalemyndigheten skal nå gå gjennom dommen før de bestemmer seg om de vil anke til lagmannsretten eller ikke.

- Samfunnsstraff-dommene er et av punktene vi nå skal vurdere, sier Sandøy.

Tingretten hadde også et annet syn på inndragningskravene enn påtalemyndigheten. Retten mer enn halverte det totale inndragningskravet på 18 millioner kroner, som Sandøy påsto i sin prosedyre.

- Beregningsgrunnlaget for dette gikk ikke retten gjennom under domsavsigelsen, så dette er noe vi også må gå gjennom og vurdere, sier statsadvokaten.

Politiadvokat Per Martin Utkilen og statsadvokat Unni Sandøy i Sør-Trøndelag tingrett. Foto: Richard Sagen
Flytende: Doping på glass som enkelte av de siktede i Operasjon Gilde skal ha brukt. Foto: Politiet, Adresseavisen