Det var 31. oktober i fjor at en bolig i Markaplassen i Trondheim begynte å brenne. Politiets kriminalteknikere konkluderte med at brannen startet etter tilførsel av bar ild i et hjørne på husets veranda.

- Det ble funnet kroker og ståltråd som er forenelig med at en flyvende lykt kan ha startet brannen, men konklusjonen i teknikernes rapport er ikke entydig, sier politiadvokat Erlend Hjulstad Nilsen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Bevisets stilling

Han har vurdert påtalespørsmålet etter at etterforskningen av brannen var ferdig, og har nå konkludert.

- Saken er henlagt etter bevisets stilling, sier Nilsen

Han begrunner henleggelsen med at det verken er mulig å bevise forsett eller uaktsomhet i forbindelse oppsendingen av den flyvende lykten.

- Lykten er brukt på normal måte, og da er det ikke grunn til forfølge dette videre, sier Hjulstad Nilsen.

Elevforsøk

Rektor Grethe Hartvigsen Larsen ved Vikåsen skole opplyste overfor Adresseavisen i november at flyvende lykter ble sendt opp i forbindelse med et elevforsøk i naturfag.

- Jeg har ikke fått den formelle avklaringen fra politiet ennå, men hvis en lykt fra oss har vært med på å forårsake brannen, så er vi skrekkelig lei oss. Jeg garanterer at slike forsøk ikke vil bli gjort ved Vikåsen skole igjen, sa rektoren.

Hun fortalte også at elevforsøket står beskrevet i en lærebok. Lyktene av fargerikt silkepapir, likt de som fås kjøpt i ulike butikker, var laget ved skolen.

Brannvesenet bekymret

Trøndelag Brann og Redningstjeneste (TBRT) uttalte seg også om de flyvende lyktene på tidligvinteren.

- Vi har vært bekymret i noen år nå. De flyvende lanternene er svært uhåndterlige. De går fryktelig høyt, fryktelig langt og er vanskelig å kontrollere. Det er det som er risikoen - du sender den opp og mister kontrollen. Lykten kan lande hvor som helst, sa branningeniør Arild Hermansen i TBRT.

Selv om produktet er lovlig å selge, mente Hermansen at det er et definisjonsspørsmål om det er lovlig å bruke. Han viste i den forbindelse til forebyggendeforskriften, som blant annet sier at «oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokket».

- Vi kan vanskelig se hvordan man kan sende opp en slik lanterne, som kanskje flytter seg flere kilometer, samtidig som man skal etterleve forskriften. Her er det jo bålet som forlater deg, fortsatte branningeniøren.

Brannen startet på husets veranda. Foto: Rune Petter Ness