I 2012 trampet politiet på ballonger som ble solgt av ulovlige personer. Nå har kommunen bestemt at det er kun lag og foreninger som får selge heliumballonger på nasjonaldagen. Foto: Trond Ola Tilseth

Ulovlige ballongselgere var et vanlig fenomen for noen år tilbake, og 17. mai for to år siden måtte politiet destruere store mengder med ballonger i Midtbyen. Det var «helt texas» for to år siden, sier konsulent Ingrid Bache i eierskapsenheten i Trondheim kommune.

Slo ned på ville tilstander

I fjor ble det tatt grep og ti godkjente salgssteder ble etablert. Salgstedene ble markert med en stor heliumballong merket med «ballongsalg» og Trondheim kommunes byvåpen.

- Vi vil ha det samme systemet i år. Vi hadde et evalueringsmøte med 17. mai-komiteen nylig, og vi fikk bare godord om ordningen da, sier hun.

Det blir opp til hver enkelt selger hvor mye de skal ta seg betalt. Ballongene har blitt solgt til 100-150 kroner stykket, mens de koster rundt 25-30 kroner i produksjon ifølge Bache.

- Jeg snakket med en av klubbene som solgte ballonger i fjor og de hadde fått inn mellom 30 og 40 000 kroner. Det må da monne godt i en slunken klubbkasse, mener Bache.

Få vil selge ballonger

Til tross for at utsikten om å få fylt på kontoene er god, har det likevel vært vanskelig å få mange nok ballongselgere til nasjonaldagen.

- Det har ikke vært så stor interesse om å selge ballonger. Vi tok kontakt med idrettskrets og musikkforeningen, og de lovet å viderebringe dette klubber, korps, lag og foreninger, men det var likevel få som hadde søkt. Vi klarte å fylle opp de ti plassene ved å kontakte noen idrettslag direkte, forteller Bache.

Neste år vil det være aktuelt å sende ut invitasjon direkte til klubber, lag og foreninger for å sikre at det blir mange nok selgere.

Politiet vil gå ballongselger-vakt

Produksjonen av ballongene vil skje på tinghusplassen.

Selv om ballongsalget har blitt systematisert, er det trolig fortsatt noen som vil forsøke å selge uten å ha de rette papirene i orden.

- Vi har et samarbeid med politiet, og har betalt to tjenestemenn for å kontrollere salget i Midtbyen på 17. mai, sier konsulenten.

Disse har fått tillatelse til å selge heliumballonger på 17. mai:

Kongens gate øst v/ LilleNidaros Roller Derby
Torvet sørvestre kvadrantLade skolekorps
Torvet sørvestre kvadrantStrinda undomsskorps
Torvet sørvestre kvadrantRanheim Håndball G9 år
Kongens gate øst v/ HormemannsgårdenRanheim Håndball G9 år
Munkegata v/ Burger KingNTNU, Fallskjermklubb
Torvet nordvestre kvadrantCharlottenlund Sportsklubb
Kongens gate østCharlottenlund Sportsklubb
Torvet nordøstre kvadrantTong-Ir Taekwondo klubb
Kongens gate østTrondheim Roller Derby klubb

* Birralee International School Trondheim på Kalvskinnet har fått tillatelse til å selge ballonger inne på skoleområdet.

Godkjente ballongselgere vil være utstyrt med en stor blå ballong som har kommunevåpenet til Trondheim avbildet. Foto: trondheim kommune