Slik beskrives Nordre gate i Trondheim byleksikon, utgitt i 2008.

– Det er en meget uheldig formulering. Det høres nesten diskriminerende ut, slik jeg ser det, sier Jon Gunnes (V).

– Det er en diskusjon hva som er «verst» i Nordre: Pågående selgere, enten det er Adressa eller politiske partier eller andre som vil markedsføre et produkt, eller om det er tiggere, sier Gunnes.

- Vi må tåle fattigdom

– Vi må tåle å se fattigdommen i våre gater. Det beste hadde vært dersom det ikke var nødvendig at de satt der, men den situasjonen for eksempel romfolket i Europa har kommet i, så er det ikke rart at det merkes også i Trondheim, sier Venstre-politikeren.

SVs Ottar Michelsen er en annen av bypolitikerne som har forsvart tiggernes plass og arbeidet mot innstramminger rundt tigging.

– Dette oppfatter jeg som en ganske subjektiv påstand. Ja, det er tiggere der, men jeg tror de fleste er enige i at de ikke er særlig pågående, sier Michelsen.

– Det er dumt at det slås fast i leksikonet at de er pågående, for etter min oppfatning skal et leksikon forholde seg til det som faktisk skjer. Jeg oppfatter Nordre som en veldig fin gate, et sted for meningsytring og et møtepunkt for folk, sier SV-politikeren.

- Subjektiv informasjon

Geirmund Lykke (KrF) synes formuleringen er overraskende:

– For det første er det en veldig subjektiv informasjon, og et leksikon bør fortrinnsvis ha objektiv informasjon. For det andre synes jeg ikke at tiggerne på Nordre gate er pågående. De er en utfordring, men det er fordi de tydeliggjør de store inntektsforskjellene i Europa, og sånn sett kan plage vår samvittighet. Men det kan ikke kalles å være pågående, sier Lykke.

- Grei kritikk

Historiker og forfatter Terje Bratberg er mannen bak Trondheim byleksikon, som er gitt ut på Kunnskapsforlaget.

– Er det ok å kalle tiggerne på Nordre for pågående?

– Det virker som om de ikke er så pågående nå som de var da de kom. Boken kom i 2008, og da var det kopper opp i ansiktet på deg og slike ting, sier Bratberg.

– Politikere reagerer på formuleringen, det påpekes at dette er en subjektiv mening som kanskje ikke passer i et leksikon?

– Det er i grunn en grei kritikk. Jeg har ingen sterke følelser for noe jeg skrev for mange år siden, sier Bratberg.

Det er ingen konkrete planer om en ny utgave av byleksikonet, men Bratberg sier at det trolig kommer en ny utgave etter hvert, kanskje på nytt forlag.

– Kan det bli aktuelt å revurdere formuleringen om pågående tiggere da?

– Det blir aktuelt å se på veldig mye da, det er mye som har endret seg, sier Bratberg.

Nordre gate: Er tiggerne i Trondheims gågate pågående? Foto: KIM NYGÅRD, Adresseavisen