En egen etterforskningsgruppe ble i dag satt ned på grunn av de mange sykkeltyveriene i Trondheim den siste tiden. Flere spesielle og dyre sykler er stjålet over hele byen, og i den forbindelse går politiet nå ut med flere oppfordringer.

Sosiale medier

- Vi har fått kunnskap om at det finnes ulike applikasjoner som gir kriminelle mulighet til å inn og se rutene folk sykler, og til og med hvor folk bor. Med bakgrunn i at det er stjålet mange dyre sykler i det siste, ber vi syklister om være oppmerksomme på bruk av sosiale medier og disse applikasjonene. Man kan foreta begrensninger så det ikke vises hvor man bor eller jobber, sier etterforskningsleder Bjørn Are Kattem ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Strava er en av mobilappene som er populær blant syklister. Den inneholder en GPS-sporingsfunksjon. Adresseavisen er kjent med at sykkelmiljøer i byen i det siste har gått ut og advart på sosiale medier om at informasjonen som denne appen lagrer, kan misbrukes av kriminelle.

Vil ha info om biler

Politiet i Trondheim ber også om publikums hjelp for å få bukt med sykkeltyveriene, som de mener er organiserte.

- Vi oppfordrer publikum om å være observante, spesielt med tanke på kassebiler som snoker rundt. Observeres dette, så ønsker vi at folk noterer seg bilnummeret eller eventuelt tar bilder av bilen. Vi har eksempler fra tidligere, hvor bilder av mistenkelige kjøretøy tatt av publikum har ført til oppklaring av saker. Med bakgrunn i at det er stjålet mange dyre sykler i det siste, så har vi grunn til å tro at dette er organiserte tyverier, sier Kattem.

- Hvorfor mener dere det?

- Tyveriene er spredt over flere plasser i byen. Ofte står det også flere sykler parkert sammen, men det er kun de dyre som stjeles. Dette er utført av folk som vet hva de er ute etter, sier Kattem.

Omfattende kartlegging

Totalt er det stjålet 450 sykler i Trondheim i år. Midtbyen er særlig utsatt sammen med Møllenberg og Singsaker-området. Hvilke områder de dyre syklene er stjålet fra de siste ukene jobber den nye etterforskningsgruppen med å kartlegge nå.

- Gruppen skal gjennomgå alle anmeldelsene, kartlegge omfanget, finne ut hvor og hvordan tyveriene har skjedd og om det er fellesnevnere å finne. Vi går ut bredt for å skaffe oss opplysninger og for deretter å kunne sette inn konkrete tiltak. Dette er prioritert fra politiets side, sier Kattem.

Hvordan de kriminelle lokaliserer de dyre syklene blir en viktig del av etterforskningen. Sykkel-apper og sosiale medier er bare to av politiets teorier.

- Det kan også være andre måter som vi ikke vet om. Kanskje spanes det på sykkelløp? Det må uansett være utført av folk som har greie på sykler, sier Kattem.

Dette er en syklene som er stjålet i Trondheim i det siste. Den forsvant fra Morten Spakmos garasje på Lundåsen. Foto: PRIVAT