Det var ved en tilfeldighet at Maren Iversen oppdaget to innbruddstyver i Trondheim sentrum.

- Jeg så at tyvene forsøkte å bryte seg inn i en bygning med et brekkjern. Jeg ringte politiet umiddelbart, som sa at de skulle komme med en gang, forteller hun.

Bitt i rumpa

Mens tyvene romsterte inne i bygningen, ankom politiet stedet. Iversen forteller at politiet ba henne møte politipatruljen på stedet.

- Politiet kom med en patruljebil, to betjenter og en hund. Jeg sto ved siden av bilen, på passasjersiden, og forklarte hvor tyvene oppholdt seg. Idet politimannen åpnet bagasjerommet og slapp ut hunden, glefset den tak i meg, forteller hun.

Hunden hadde hoppet opp, og bet seg fast i overgangen mellom låret og rumpa.

- Det var et sjokk, og det gjorde veldig vondt. Heldigvis hadde jeg på meg en lang collegejakke, som gjorde at tennene ikke gikk gjennom huden, forteller Iversen.

- Kan skje uhell

Etter at hendelsen fant sted, måtte Iversen dra ned til legevakten for å få stelt sårene og ta stivkrampesprøyte. Hun er veldig fornøyd med politiets innsats etter at hun ble bitt.

- Politiet ble med meg ned på sykehuset, og jeg har også hatt et møte med dem. De har gitt meg veldig bra oppfølging, og jeg vil gi dem skryt for hvordan de har handlet i etterkant. Men jeg mener likevel at slike ting ikke skal skje, politiet skal ha kontroll på hundene, sier Iversen.

Fagleder for hundetjenesten ved Sentrum politistasjon, Harry Møkkelgård, er lei seg for det som har skjedd. Han kan imidlertid ikke garantere for at slike ting ikke kan skje.

- Dette skal helst ikke skje, men vi jobber med hunder med sterke drifter. De blir valgt ut på grunn av nettopp dette. Når de blir tatt ut av politibilen og skal settes i jobb, er de fulle av iver, og noen har kanskje litt stress i seg. Da kan det dessverre av og til skje uhell, sier Møkkelgård.

Ser på rutinene

- Hvor hardt biter hundene?

- Det varierer veldig fra situasjon til situasjon. Jeg oppfattet ikke dette bittet som veldig hardt. Hun ble ikke oppfattet som noen trussel, da hadde det nok vært betydelig verre skader. Men det har vært viktig for oss å følge henne opp, slik at hun ikke får noen problemer i etterkant. Vi tar selvfølgelig også utgiftene som hun har hatt i forbindelse med dette, sier Møkkelgård.

Han sier at politiet er åpne for å se på rutinene, men regner det først og fremst som et arbeidsuhell.

- Vi kan se på hvordan vi håndterer hundene når de skal tas ut av bilene og settes i arbeid. Men vi regner det som et uhell. Det har skjedd før. Vi må jobbe med dyr med sterke drifter, og selv om det er strenge krav til kontroll, vil det dessverre kunne skje til tider. Man kan aldri garantere seg mot dette, sier Møkkelgård.

Vil ikke anmelde

Iversen forteller at hun ønsker å sette fokus på politiets kontroll med hundene, men ønsker ikke å levere anmeldelse.

- Jeg har fått god oppfølging, og har derfor ikke noe behov for å anmelde. Men det er jo slik at hunder i privat eie som biter folk, blir avlivet. Jeg liker dyr, så jeg vil selvsagt ikke at hunden skal bli avlivet, men politiet må ha kontroll på den, sier hun.

Politiet fikk for øvrig tak i tyvene som hadde brutt seg inn i bygningen.

Hunden etterlot tydelige merker etter bittet, men tennene gikk ikke gjennom huden. Foto: Privat