Herskapelige Villa Kvernbakken på Grilstad har vært i Fortidsminneforeningen i over 20 år. Etter en lengre tids oppgradering, er den nå klar for å selges videre.

- Vi i foreningen har ervervet bygg opp gjennom tiden som ingen andre vil ha. Etter antikvarisk restarering må vi se hvilken verdi det er for oss i ettertid. Nå har vi reddet huset, og er klare for å gå videre, sier Anders Selboe Bjørlykke, styremedlem i Fortidsminneforeningen.

Dyr i drift

Da de kjøpte villaen for én krone i 1993, hadde den stått ubebodd i nesten ti år. Statens vegvesen ervervet eiendommen i forbindelse med omleggingen av E6. Den var lenge rivningstruet, men ble fredet i 1990. Statens vegvesen overlot den dermed vederlagsfritt til foreningen.

Fortidsminneforeningen eier i dag om lag 40 eiendommer, deriblant klosterruiner og stavkirker. Pengene fra salget skal ifølge Bjørlykke brukes til å blant annet til utvikling av andre eiendommer.

- På grunn av mye turisme er det viktig å holde eiendommene så vedlikeholdte at de kan fortelle sin historie, slik det var før, sier han.

Det er heller ikke gratis med akvatisk restaurering, mener han.

- Det koster noen tusen med årelang oppgradering. Vi har blant annet byttet tak og vinduer, så vi kommer ikke til å sitte igjen med 4,5 millioner i fortjeneste, forsikrer Bjørlykke.

Fredet

Ifølge styremedlemmet er både dukkestuen, uthuset, hagen og hele huset med inventar fredet. Det er derfor ikke bare bare å svinge malerkosten i den over 100 år gamle villaen.

- Jeg håper de som kjøper det har like stort engasjement som oss. Det må man nesten ha for å bo i en sånn perle, sier han.

Bjørlykke forteller at boligen er fullt beboelig og at den har vært utleid til en privatperson de siste årene.

- Leve på gammelmåten

Kristian Kattem-Olsen, megler i Nylander, forteller at det har vært stor interesse rundt den spesielle villaen.

- Statistikken i morges viste at det var i overkant av 10 000 klikk på annonsen. Det normale før første visning, er på rundt 1500, sier han.

Kattem-Olsen tror interessen kan skyldes nysgjerrighet og at mange har delt annonsen med venner og bekjente.

Ved første visning torsdag kveld, hadde 15 stykker skrevet seg på interesselisten.

- Det er en spesiell eiendom. Årsaken til at så mange så annonsen på nett, men ikke møtte til visning, er mest trolig fordi eiendommen er fredet. Huset er bra inntakt til at det er så gammelt, men man må leve litt på gammelmåten, sier han.

For 21 år siden kostet denne eiendommen én krone. Foto: Nylander
Boligen ble opprinnelig bygd som sommerhus i 1902. Inventaret er tatt vare på. Foto: Nylander
Etter flere år med restaurering, er den over 100 år gamle villaen fullt beboelig. Foto: Nylander