Det var i juli 2008 at hun tråkket på noe iskremsøl inne i fellesarealene på City Syd.

Hun falt slik at knærne ble utsatt for en strekk eller bøy ved at hun ble sittende på hælene. Hun hadde proteser i begge knærne. På legevakten ble det konstatert at begge protesene var intakte, men at det muligens dreide seg om avrivning av arrvev.

Selv hevder kvinnen at fallet førte til en medisinsk invaliditet på ti prosent, og at hun ikke klarte å komme tilbake i arbeid.

I Sør-Trøndelag tingrett i november 2013 ble City Syd frifunnet, og saksøkeren ble dømt til å betale 100 000 kroner i sakskostnader til City Syd AS. Nå er City Syd frifunnet også i Frostating lagmannsrett, og sakskostnadene er satt til 63 000 kroner, som hun må betale saksøkte.

Iskremen hadde smeltet

Ifølge kvinnen må iskremen ha ligget en stund på gulvet siden den hadde smeltet. Hun mener kjøpesenteret enkelt kunne ha forhindret skaden ved å ha flere miljøarbeidere eller renholdere. Det kunne for eksempel. vært satt ut kjegler i senterets butikker, slik at de ansette kunne brukt slike dersom de oppdaget matrester i fellesarealene. Butikkene kunne vært utstyrt for å tørke opp søl utenfor egen butikk.

Kvinnen opplyser at det ikke var noen rengjører å se da ulykken skjedde eller som kom til ulykkesstedet. Det samlet seg folk rundt henne, og det tok 20 - 30 minutter før hun dro til legevakten.

City Syd ser på fallet som et hendelig uhell, og har ikke hatt lignende hendelser verken før eller siden. 4,2 millioner personer besøker senteret hvert år, og senteret har ikke mottatt klager på dårlig rengjøring. Det må høre med til sjeldenheten at det å skli på en iskrem inne på et kjøpesenter fører til betydelig skade. Selv ved hyppigere renhold eller vakthold vil det ikke være mulig å plukke opp alt matsøl med en gang.

Ikke som glatt vinterføre

Lagmannsretten kan ikke se at risikoen for å falle eller skli på matsøl inne på et kjøpesenter er sammenlignbart med risikoen for å skli på glatt vinterføre. Renholdsrutinene var forsvarlige. Og det vil ifølge lagmannsretten ikke være mulig å plukke opp alt søl og søppel umiddelbart på et slikt sted.

Retten mener at fordi et kjøpesenter tiltrekker seg mye folk, kan det fort oppstå matsøl på gulvet. «Faren for å skli og falle på grunn av matsøl er ikke en risiko som kundene på et kjøpesenter bør ha et vern mot i form av objektivt ansvar. Slike skader får vanligvis ikke særlig store konsekvenser for den enkelte», påpeker lagmannsretten.

Tapte søksmål: En kvinne har ikke nådd frem med kravet om at kjøpesenteret City Syd måtte holdes ansvarlig for at hun skadet seg da hun skled på iskremsøl på gulvet. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN