Førstkommende torsdag kommer invasjonen sjøveien.

- Det er sjelden at det kommer fire skip samtidig. Det er nesten så vi må sende opp fly for å ta bilde av at det skjer, sier havnekaptein Svein Kåre Aune i Trondheim Havn.

Nettopp det gjorde Trondheim Havn i 2008, da fem skip ankom byen samtidig. Da dreide det seg om fire små skip og ett stort, med mellom 3000 og 4000 passasjerer. Torsdag vil kapasiteten trolig nærme seg det dobbelte, når fire større skip legger til kai.

Tre skip vil legge til kai, ett skal ankre i fjorden og sende passasjerene til land med egne skyssbåter.

Fullt i Ila

- Vi vet ikke nøyaktig hvor mange som kommer før dagen nærmer seg, men makskapasiteten til de fire skipene til sammen er på 6712 passasjerer. Dette vil bli det største antallet vi har hatt noensinne, sier markedskonsulent Kirsti Østensjø.

139,3 meter lange FTI Berlin (412 passasjerer) skal etter planen ankomme Trondheim klokken 07 om morgenen, og har fått plass ved kai 27 i Ila pir. En time senere kommer Aidaluna (252 meter langt, 2050 passasjerer) til kai 30.

219 meter lange Ryndam (1258 passasjerer) vil ligge på reden, altså ankre opp i havnebassenget, klokken 09. Passasjerene blir kjørt til Ila pir i lettbåter.

Svein Kåre Aune hadde helst sett at det kom ett stort skip per dag.

- Det er mer komplisert å ta imot turistene i Ila, og det er litt lengre for de som skal gå til byen. Det er god skilting og det står ungdommer i bunad for å dele ut kart og vise vei inn til byen. Det er også en spesiell småhusbebyggelse i Ilsvikørsa som turistene får se på veg inn mot byen. Bussene flyter greit av gårde, mens det er litt verre for de som skal gå til byen. Det er tilfeldigheter som gjør at det hoper seg opp. Rederiene legger opp rutene etter hva som passer dem best, og av og til havner skipene i klynge. Turistskipskaia har blitt skikkelig bra, med nok plass til busser og Sjøgangen for folk som går.

Klokken 12 kommer Costa Pacifica dit. Med sine 290,2 meter er cruiseskipet det lengste av de fire som legger til kai i Trondheim torsdag 19. juni.

Takler pågangen

- Vi kommer til å ha ekstra høy bemanning for å avvikle dette, med kartutdelere i bunad og forhøyet vakthold. Skipsagentene, European Cruise Service, T.R.Shipping og Nordic Cruise Service sørger for å ha nok busser tilgjengelig, sier Østensjø.

Trondheim Havn har taklet stor pågang tidligere. 23. juni 2012 var den samlede kapasiteten 5700, da blant annet skipet Costa Deliziosa med 2800 passasjerer ankom dagen.

- I 2008 kom det fem skip til byen, med en kapasitet på mellom 3000 og 4000. Det kan imidlertid ikke sammenlignes med det vi opplever nå.

Den samlede passasjerkapasiteten for samtlige 60 anløp i 2014 er 97 522. Trondheim Havn forventer over 80 000 besøkende i løpet av året, noe som også er rekord.