I desember i fjor iverksatte Kripos en landsomfattende aksjon - «Operasjon share» - mot personer som skal ha drevet med fildeling av overgrepsbilder og -filmer på internett. I Sør-Trøndelag ble tre personer siktet, mens i Nord-Trøndelag ble en tatt.

Etter denne innledende fasen, har Sør-Trøndelag politidistrikt jobbet videre med flere saker i samme sakskompleks.

Sju tilståelsessaker

- Vi fikk disse sakene fra Kripos på slutten av fjoråret samt i begynnelsen av dette året, og har drevet etterforskning, sier politioverbetjent Geir-Ole Momyr ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Tirsdag og torsdag i neste uke går tilståelsessakene på rekke og rad i Sør-Trøndelag tingrett når sju av de siktede må møte i retten. Ytterligere tre saker er sendt til beramming, to saker er fortsatt under etterforskning og en mann (30) er allerede dømt av Sør-Trøndelag tingrett i etterkant av «Operasjon share».

- De siktede i denne saken er menn fra alle samfunnslag. Alderen spenner fra 20-årene og opp i 50-årene. De fleste er bosatt i Trondheim, men det er også noen fra distriktet rundt, sier Momyr.

Mange timer med overgrepsfilmer

Kripos-aksjonen i fjor var blant annet rettet mot fildelingsnettverket «eDonkey2000».

- Denne saken viser at politiet overvåker nettet og kan oppdage det når folk sitter hjemme og deler overgrepsbilder og -filmer gjennom fildeling. Vi kjenner til de stedene hvor det deles filer med overgrepsmateriale, sier politiadvokat Marianne Høyer, som skal aktorere sakene i neste uke.

Hun opplyser at overgrepsbildene og -filmene politiet har beslaglagt i denne saken dekker hele spekteret fra poseringsbilder til grove overgrep mot spedbarn.

- Vi ser veldig alvorlig på disse sakene, og har hatt fokus på dette gjennom flere år, sier Høyer.

Politiadvokaten opplyser videre at det er den totale lengden på overgrepsfilmene samt grovheten i materialet som avgjør straffeutmålingen i retten. Overgrepsfilmfilene som er beslaglagt fra de siktede trønderne har en totallengde fra fem timer til 73 timer.

- Uten å forhåndsprosedere kan jeg si at straffepåstandene mine i retten vil ligge mellom 120 dager til 10 måneders fengsel, sier Høyer.

Dette inkluderer strafferabatten for å akseptere forenklet rettsbehandling i en såkalt tilståelsessak. Strafferammen for å anskaffe, være i besittelse av eller å spre overgrepsbilder av barn, er tre års fengsel.

Varsler arbeidsgiver

I alle sakene har Sør-Trøndelag politidistrikt fått rettens medhold i å ransake boligene til de siktede.

- I de sakene vi har etterforsket ferdig, har de siktede erkjent forholdene de er siktet for, sier Høyer.

I retten vil politiet påstå inndragning av datautstyret som de mener er brukt til straffbare handlinger.

- Det er snakk om store verdier og mengder av utstyr, sier Momyr.

Politiet har også i noen tilfeller kontaktet arbeidsgiverne til de siktede i saken og fortalt om straffesaken vedkommende er involvert i.

- Dette avhenger av type jobb siktede har. Men vi har hjemmel i loven til å varsle arbeidsgiver, for å eventuelt kunne forebygge nye straffbare handlinger, sier Høyer.

120 dager i fengsel

I mars ble den første av de siktede i sakskomplekset dømt, etter å ha avgitt en uforbeholden tilståelse i retten.

Mannen fra Trondheim hadde lastet ned og delt 21 filer med filmer som viste overgrep mot barn. Totalt var materialet på tre timer og 20 minutter, og viste barn i alderen fem til tolv år. 30-åringen ble dømt til 120 dagers fengsel og fikk inndratt datautstyr.