I stua på Ugla går han over sykkelen og sikrer at giret er i orden og at alle skruer sitter fast. Ved sekstiden lørdag morgen triller han ned bakkene til startområdet i Munkegata for å ta fatt på de 540 kilometrene over fjellet til Oslo.

Sykler 1600 mil

De er 28 drevne syklister i Veteranekspressen. Selv trener Mogseth rundt 20 timer i uka, og har syklet 1600 mil  det siste året.

Når han nå starter i styrkeprøven, er det 17. eller 18. gang. Første gang var i 1979.

- Hver gang sier han at det er siste gang, sier kona Åse Aagesen. - Men så er det på'n igjen.

- Jeg fylte 60 år i år, og spekulerer på hvor lenge jeg kan sykle på dette nivået,  sier han.

90 sekunders stopp

For fort går det, i gjennomsnitt 35 km i timen. Veteranekspressen starter 7.30, og satser på nå mål i hovedstaden før klokka slår 23.

- Dermed unngår vi å sykle i mørke.

På tre punkter er det mat- og drikkestopp. hver på mellom 90 og 120 sekunder.

Loff med laks

- Jeg spiser tørrmat så lenge jeg greier det. Så går jeg over til loff med laks og banan, mat som sklir ned. Det siste stykket går det i sjokolade og cola, forteller Hognseth.

Når veteranekspressen når mål i Oslo, er neppe alle 28 med. Laget sykler i såkalt langkjede, og skifter kontinuerlig plass. Man venter ikke. Noen velter, må gå av for å tisse, stivner og kommer ikke i gang igjen. Eller blir dårlige og kaster opp.

Hognseth forteller om hvordan synet kan bli sløret når kreftene ebber ut. Men det gjelder å ikke stoppe.

- Vi bare fortsetter å sykle, sier han og ler.

- Jeg håper jeg slipper å plukke deg opp, sier kona Åse.

Nedkjøling

Hun er med i bil. Men følgebil bak feltet er ikke lov i år. Det synes Hognseth er dumt, av sikkerhetsmessige årsaker.

- Før har vi hatt følgebil med hjertestarter og sykepleier.

- Hva frykter du mest?

- Nedkjøling er verst. Det er spådd regn på Østlandet.

- Og den verste etappen?

Presser grenser

- Når vi kommer til Ringebu. Det kan se ut som nedoverbakker når du kjører bil. Men i virkeligheten er terrenget småkupert. Når vi nærmer oss Oslo, får jeg teften av målet.

- Men hva er det som får deg til helt frivillig å utsette deg for slike prøvelser?

- Det handler om å konkurrere med seg selv, å presse grenser. Men du må ikke få dette til å høres for seriøst ut, sier John Ivar Mogseth.