Det er leder av transportkomiteen, Linda Hofstad Helleland (H), som kommer med gladmeldingen til reiseglade trøndere.

Enklere reise

- Passasjerer fra utlandet som mellomlander på Oslo Lufthavn på vei til Værnes, vil få en enklere og raskere reise, sier hun.

- Regjeringen vil endre regelverket og innføre forenklet transfer på Oslo Lufthavn. Reiser du for eksempel fra Barcelona til Trondheim, og bytter fly ipå Gardermoen, vil du slippe å hente ut og sjekke bagasjen inn ved Oslo Lufthavn. Dermed slipper vi en ny sikkerhetskontroll.

Ordningen gjelder for alle som kommer fra utlandet og skal videre til innenlands flyplasser.

Mister flyet

Den ekstra sikkerhetskontrollen og innsjekkingen har ført til forsinkelser for de reisende. Noen har til og med mistet flyet sitt videre.

- Detter er unødvendige og tidkrevende kontroller for de reisende, sier Helleland.

Det regjeringen nå vil innføre, er forenklet transfer gjennom såkalt «one stop security».

Røntgenkontroll

Detvil bli etablert egne tollfilter, ekspedisjonsskranke og kontrollfasiliteter innenfor den sikre sonen på Gardermoen. I tillegg vil det bli forsterket tollkontroll i bagasjehåndteringssystemet. Det innebærer at bagasjen blir merket og styrt til et dedikert område med røntgenmaskin.

- Etter at bagasjen har vært gjennom røntgenkontroll, vil den sendes direkte til avreiseflyet, opplyser Helleland.

- Ved behov vil passasjerene bli tilkalt for manuell kontroll av bagasjen.

Prøveprosjekt fra 2015

Den forenklete kontrollen vil bli innført  ved Oslo Lufthavn i løpet av 2015 som et prøveprosjekt over tre år. Mot slutten av perioden vil regjeringen vurdere om ordningen skal bli permanent.

- Denne ordningen vil styrke Oslo Lufthavn i konkurranse mot utenlandske storflyplasser og ikke minst gi en enkle reise for alle oss som reiser til Værnes fra utlandet, sier Helleland.

- Dette er en gladnyhet for reiseglade trøndere, mener Linda Helleland. Foto: Erling Skjervold