Som oftest er ferie pur glede uten noen form for bekymringer. Men for noen er det bare mas og kjas, og legger du inn shopping på det gigantiske kjøpesenteret Gekås Ullared i Sør-Sverige vil mange svime av bare ved tanken.

Ødela kløtsj og skiboks

Uansett, Kim Anfield Walker fra Leinstrand er av den uredde typen. Så forrige søndag pakket han sin Opel Vectra med kona Kine og barna, Kevin og Emil, og satte kursen 900 kilometer sørover.

Med splitter ny kløtsj - den forrige røk to dager før avreise - og ny skiboks - den forrige ble tatt av snøfreseren i vinter - gledet familien seg til sin tredje Ullared-tur og svensk sommer.

Gleden varte i to dager.

- Tirsdag var vi på kjøpesenteret da det plutselig begynte å regne, lyne og tordne. Lysene gikk inne på senteret, og det smalt ganske bra rundt oss. Men vi fikk da med oss vognene ut, og gikk til bilen på parkeringsplassen. Vi pakket inn i bilen for å stikke til hytta vi hadde leid like ved. Men så enkelt var det ikke. Bilen ville ikke starte. Det var helt dødt. Men så plutselig fikk jeg litt strøm, men da gikk instrumentene i spinn og ga fra seg lyder jeg aldri har hørt før. Vi prøvde å trille i gang bilen, men det hjalp heller ikke, sier Walker, som allerede da fikk bange anelser om at lynet hadde tatt knekken på både dynamo og batteri.

Svenskevits

Han så ingen annen utvei enn å ringe forsikringsselskapet. Først til Norge, så til SOS International i København.

- Jeg er halvt engelsk og halvt norsk, men dansk er jeg dårlig på. Kommunikasjonen var ikke enkel. Vi så virkelig ut som turister der vi sto, og det hjalp heller ikke at vi delvis sperret trafikken på parkeringsplassen. Det var mye frem og tilbake før det ble klart at bergingsbilen kom, forteller han.

Kona tok med seg barna og gikk til hytta, mens Kim ventet på at bilen ble berget.

- Da bergingsmannen kom lurte jeg på hva som ville skje nå. Han sa han tok med seg bilen til verkstedet 45 minutter unna. Jaha, sa jeg, og hva med meg? Du må ta inn på hotell der, sa han. Stemningen var i ferd med å bli litt anstrengt. For å løsne opp dro jeg et par svenskevitser, men heller ikke det førte til at vi ble ordentlige venner. Så jeg sendte han bare avgårde, og tok noen bilder av bilen som bevis, forteller Walker.

Grillen funket ikke

Kim Anfield Walker tuslet tilbake. Sulten, oppgitt og bekymret for hva som ville skje resten av ferien. Hytta i Ullared var leid til og med fredag, men bil hadde han ikke.

- Da jeg kom tilbake gledet jeg meg til å fyre opp den elektriske grillen vi hadde kjøpt. Også den gleden ble kortvarig for den virket ikke. Så vi kjøpte to engangsgriller, hvorav den ene funket godt nok til at vi fikk litt mat. Resten tok vi på kjøkkenet innendørs. Det var nesten så vi ikke trodde det som skjedde de siste dagene. Båten, bilen og grillen. Ikke hjalp det at kjerringa satt på andre siden av bordet og bannet over at batteriet i E-sigaretten heller ikke funket, sier han.

Han ringte forsikringsselskapet igjen utpå kvelden. Han forteller at forståelsen da var stor og at alt skulle ordne seg. Men da han ikke hørte noe mer tok han torsdag kontakt på nytt.

10 000 kroner

- Vi har leiebildekning, men det var ikke fullt så enkelt som jeg trodde. Åtte forskjellige nummer ringte jeg før jeg kom til den rette personen. Da ble det plutselig sådd tvil om dekningen vår, og det var mildt sagt litt kok på telefonlinja. Da var jeg glad for at jeg og kona har vært gift i ni år. Men det ordnet seg, og nå har vi nettopp hentet bilen og en regning på 10 000 kroner. Det var som jeg trodde, at lynnedslag sørget for at dynamoen og batteriet ble ødelagt.

- Hva gjør dere nå da?

- Vi reiser paradoksalt nok til Strømstad et par dager. Så får vi se hva som skjer. Vi hadde planlagt noen dager med båt hjemme også, men reversen røk i forrige uke så det blir eventuelt båtturer uten revers, ler han.

For hva annet kan han gjøre.

- Vi må jo ha bare le av all uflaksen, og holde humøret oppe for både vår og barnas skyld. Det har ikke gått som vi håpet på i denne ferien, men det kan da ikke bli verre, sier han.

Kamera på hodet

- Har du opplevd noe lignende?

- Nei. Jeg har alltid vært litt «klæbbat», men det her tar kaka. Jeg burde jo egentlig gått med GoPro de siste dagene (kamera som kan festes på hodet), for det her er nesten for vilt til å være sant, sier han.

- Helt til slutt, har dere sett noe til Morgan og Ola-Conny?

- Ikke denne turen nei. Jeg tenkte å ta en kaffe med gutta, men det skar seg. Som en trøst fikk jeg da kjøpt Ola-Conny og Morgan-putetrekk.

Den svenske bilbergeren fikk etterhvert bilen med seg.- Jeg dro et par svenskevitser da situasjonen var som mest anstrengt. Det hjalp ikke i hele tatt, men bilen kom seg på verksted, forteller Kim Anfield Walker. Foto: Privat
I dag, fredag, er Opel Vectra'n kjørbar. - Men det er så trangt at det ikke er plass til en flue, heller, humrer Kim Anfield Walker. Foto: Privat
Her er familen Walker Paulsen i et av få smilende øyeblikk i ferien i Sverige. Foran ser vi Kim og Kine, mens vi ser barna Kevin og Emil (bak til venstre) bakerst. Foto: Privat