Aldri før har et byggeprosjekt kapret så mange priser på en gang under The Design & Health International Academy Awards. Det sier Alan Dilani, professor i helsearkitektur og sentral i juryarbeidet, i en pressemelding fra St. Olavs Hospital.

- Glir naturlig inn i byen

The Design & Health World Congress bedømmer helseprosjekter fra alle kontinenter, og ble for første gang arrangert i Trondheim i 1997.

Deretter har det blitt avholdt i blant annet Frankfurt, Glasgow, Singapore og i år i Toronto, Canada.

Prisene, tre førstepriser og fire høythengende utmerkelser, gikk til utbygger Helsebygg Midt-Norge, og rådgiverfirmaene Nordic Office of Architecture, Ratio Arkitekter og Cowi , samt Asplan Viak, som er hovedansvarlig landskapsarkitekt.

Gjeve priser

Dekan Fredrik Shetelig ved NTNUs fakultet for arkitektur og bildekunst, forteller at prisene er gjeve og anerkjente, og at St. Olavs Hospital er et forbildeprosjekt i verdenssammenheng.

- Med en dristig arkitektonisk og urban ide, en kompleks og avansert prosessutvikling og et høyt ambisjonsnivå har vi fått til et unikt sykehus som løfter byen, danner historie og bidrar direkte til pasientens helbredelse, sier Shetelig i pressemeldingen.

- Gir positiv helseeffekt

Bjørn Remen, direktør for byggherreorganisasjonen Helsebygg Midt-Norge, mener den internasjonale anerkjennelsen i stor grad skyldes mangfoldet av bygninger, gater og parker som utgjør en attraktiv bydel.

Dette gjør at St. Olavs Hospital glir naturlig inn i byen.

- Fra pasienter, pårørende, studenter og ansatte får vi mange hyggelige tilbakemeldinger om kvaliteten i sykehusområdet. Her trives de, og slikt gir jo positiv helseeffekt, sier Remen.

- Europeisk toppklasse

Ifølge Stig A. Slørdahl, dekan ved NTNUs medisinske fakultet, mener universitetssykehuset i Trondheim er blitt en unik arena der pasientbehandling knyttes tett sammen med forskning og utdanning.

-Slik sikrer vi både dagens og fremtidens pasienter et kunnskapsbasert helsetilbud i europeisk toppklasse. Samtidig utdanner vi gode helsearbeidere og genrerer ny kunnskap for religionen og verden for øvrig, sier han.

Bjørn Remen, direktør i Helsebygg Midt-Norge, får hyggelige tilbakemeldinger om kvaliteten i sykehusområdet fra både pasienter og ansatte. Foto: Helsebygg Midt-Norge