Politiet har fått nye verktøy for å holde ro og orden i bygatene etter at to nye endringer i politivedtektene trådte i kraft i Trondheim fra mandag.

Endringene ble vedtatt av bystyret i Trondheim i januar, men er gjeldende først nå.

Nå står det skrevet svart på hvitt at det skal være nattero i Trondheim. I paragrafen heter det at «enhver som ferdes på eller i umiddelbar nærhet av offentlig sted plikter å overholde nattero etter kl. 23:00 og til kl. 06:00.».

Tiggere må melde fra

I tillegg er det innført krav om varsling til politiet i forkant av blant annet pengeinnsamlinger. Alle som skal samle inn penger må nå sende melding til politiet i forkant. Det gjelder også alle som har tenkt å bruke høyttalere på offentlig sted.

Som pengeinnsamling regnes også fremføring av sang og musikk, samt fremvisning eller oppvisning for å innhente pengegaver til egne eller andres formål. Det heter også at alle som skal gjøre bruk av «gående, kjørende eller flygende reklame» må melde fra.

Viste bort gatemusikant

Onsdag mottok politiet i Sør-Trøndelag melding om en gatemusikant som hadde spilt samme låten i timesvis utenfor boliger og butikker i Midtbyen. En patrulje valgte da å bortvise gatemusikanten.

På grunn av språkproblemer er det usikkert om vedkommende hadde tillatelse til å spille musikk.

- Når gatemusikanter er registert så har de tillatelse til å spille i gata, sa innsatsleder Roger Mogstad etter bortvisningen.

Det innføres også totalforbud mot tigging på eller ved kollektivholdeplasser og på kollektivtransport.

Campingforbud i parker

I tillegg er det nå innført forbud mot camping, telting og lignende i offentlige parker, grøntarealer og andre friområder i tettbygd strøk. Det blir også innført forbud mot kjøring og parkering av motoriserte kjøretøy i offentlige parker, grøntarelaer og friområder.

De nye vedtektene vil gjøre det enklere for politiet å bortvise tiggere og pengeinnsamlere som bråker eller er til sjenanse. Her kan du lese alle endringene hos Lovdata.

Det er nå campingforbud i parker i tettbygde strøk i Trondheim. Dette bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: OLE MARTIN WOLD