- Klarer vi å samle nærmere 200 demonstranter midt i fellesferien, skal vi være fornøyde. Jeg har et personlig mål om å slå forrige helgs rekord som var på 150 demonstranter, sier initiativtaker og fylkessekretær i Sør-Trøndelag SV, Nisrin El Morabit til adressa.no.

Lørdag klokken 14.00 skal det avholdes en markering på Torvet i Trondheim til støtte for palestinerne. I Oslo er det allerede blitt avholdt to markeringer, og så mange som 3000 demonstranter hadde møtt opp foran Stortinget den 11. juli for å gi sin støtte til palestinerne i Gaza.

Forrige helg ble det også avholdt demonstrasjon på Torvet, og så langt har litt over 350 personer sagt på Facebook-arrangementet at de har tenkt å delta. Etter at Israel satte i gang en bakkeoperasjon i Gaza torsdag, frykter Morabit at konflikten vil eskalere kraftig.

- Da Israel gikk inn med bakkeoffensiver i Gaza i 2009 ble det ganske høye fall, så vi frykter at det samme vil skje nå igjen, sier Morabit.

Over 300 drepte

Konflikten mellom Israel og Palestina har dominert nyhetsbildet de siste ukene. Konflikten har blusset opp igjen etter at tre israelske tenåringer, og en palestinsk tenåring, ble drept ved grensen til Vestbredden i juni. 8. juli startet Israel militæroperasjonen «Operation Protective Edge» som svar på raketter utsendt fra Gaza-stripen av Hamas.

En fem timer lang våpenhvile torsdag ble umiddelbart avbrutt av at Hamas fortsatte å skyte raketter mot Israel.

Da besluttet statsminister i Israel, Benjamin Netanyahu, å sette i gang en bakkeoperasjon på Gaza-stripen med sikte på å ødelegge Hamas sitt underjordiske tunnelsystem.

Selv om det Israelske forsvaret (ISD) har uttalt at de vil gjøre alt de kan for å unngå sivile tap, er over 300 mennesker blitt drept på Gaza-stripen de siste ukene, hvor 80 prosent av dem sivile palestinere, ifølge Palestinian Centre for Human Rights, skriver NTB.

Fagerbakke skal tale

Ettersom bakkeinvasjonene startet torsdag, har de bare hatt et døgn på seg til å mobilisere folk til å møte opp i markeringen.

- Vi har invitert over 5000 på Facebook, i tillegg gikk vi rundt i moskeer etter fredagsbønnen i går, samt på kafeer rundt omkring med løpesedler for å oppfordre folk til å møte, forteller Morabit.

Det vil bli holdt appeller fra ulike aktører, deriblant en palestinsk student ved NTNU, og Trondheims fungerende ordfører, Knut Fagerbakke fra SV.

- Jeg synes det er bra at han som en så profilert politiker kan ta et klart standpunkt i saken, han har jo vært mye i Palestina selv og er godt kjent med konflikten, forteller Morabit.

Organisasjoner som Redd Barna, LO, Palestinakomiteen og Ungdom mot rasisme vil møte opp, i tillegg til politikere fra SV og SU, Rødt og Rød Ungdom, Venstre og Unge Venstre, samt AUF. Byens største parti, Arbeiderpartiet, har så langt ikke meldt sin ankomst.

- Jeg er litt skuffet over det, men det handler også om at det er vanskelig å få noen til å stille i fellesferien, så vi har fortsatt et håp om at de vil delta, sier Morabit.

Nisrin El Morabit mener det er viktig med en markering rundt situasjonen på Gaza. Foto: NTB scanpix/Privat