Når varmen holder seg godt dag etter dag, er det viktig å passe på å få nok vann i både barn, dyr og oss selv, men også mobiltelefoner, datamaskiner og tv-skjermer trenger ekstra pleie og skjerming i varmen.

– Det er et veldig relevant problem i denne varmen. Som regel vil temperaturen øke litt innendørs når det er så fint ute, og øker den med rundt ti grader inne, så kan du få et problem med elektronikken, forteller tekniker hos datareparatøren Bitfix i Trondheim, Geir Ove Røe.

Unngå direkte sollys

I disse dager beveger de fleste seg mer utendørs enn andre tider på året, og telefonen og iPad-en er som regel med. Vi sitter og venter på bussen, ved vannet på stranda, eller står i køen til kiosken, mens vi leser oss gjennom dagens nyheter på nettavisen eller spiller et spill. Dette er ikke så lurt ifølge Røe.

– Telefonen bør beskyttes mest mulig fra direkte sollys. I verste fall kan telefonen bli opptil 90 grader varm i solsteken, og da står batteriet i fare for å eksplodere. Prøv å kjøle ned telefonen ved å dekke den til når du merker at den begynner å bli varm, råder teknikeren.

På stranda bør telefonen altså helst ligge i veska eller under håndkleet, men Røe har også et annet tips til hva du kan gjøre med telefonen for å unngå skade.

–Du kan ha aluminiumsfolie på den, slik at strålene reflekteres. Ellers er det lurt å kjøpe et etui som kan tåle både vann og sollys. Om en må være mye ute der det er sand og vann, for eksempel i forbindelse med jobb, anbefaler jeg å anskaffe en mer robust telefon, sier han.

Du bør heller ikke etterlate telefonen på dashbordet i bilen, eller med skjermen rett opp mot sollyset.

– Svart plate og direkte sollys blir til en kokeplate for telefonen, sier han.

Kjøl ned pc-en

Har du problemer med den bærbare pc-en i varmen, er tipset å sette den nærmere en vifte, eller flytte den til et kjøligere sted.

– Det finnes også noen pc-matter en kan ha på fanget, som har innebygd vifte, som kan hjelpe med å ta unna noe av varmen, sier Røe.

Har du stasjonær pc, derimot, kan du ta av sideplaten for å slippe ut varmen, eventuelt kan du flytte pc-en bort fra direkte sollys.

Tv-skjermer kan også ta skade av sollys ifølge Røe.

– Tv-er er som regel bedre rustet mot sol og varme, men også der kan komponenter bli ødelagt, og skjermen kan skru seg av. Det kan unngås ved å sette den på et kjøligere sted.

For sent når skaden er skjedd

Hvis du derimot har kommet i skade for å overopphete telefonen din, og den velger å slå seg av, vil det ikke hjelpe å kjøle den ned i ettertid, da er skaden allerede skjedd.

–Hvis du opplever problemer med telefonen som følge av varme, kan det være greit å sjekke det opp hos en reparatør. Når skaden på telefonen allerede er skjedd, er det for sent å kjøle den ned, sier teknikeren.