PST-sjef Benedicte Bjørnland orienterte torsdag om trusselen på en pressekonferanse sammen med Politidirektoratet og justisministeren, der informasjonen går ut på at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge.

Første gang siden 22. juli

Jan Tøndelstrand, fagleder for drift og sikkerhet ved Nidarosdomen, forteller at de har satt i gang ekstra sikkerhetstiltak som følge av trusselen.

- Det vil komme en egen vekter innen kort tid. Utfordringen vår er mange turister, så vi ønsker å bruke en erfaren vekter til å gjennomføre lett bagasjekontroll, sier Tøndelstrand.

- Vi har vært i forkant og informert de ansatte. Dette er spesielt for alle, og det er første gang siden 22. juli at vi får beskjed om slik beredskap, fortsetter han.

– Usynlige tiltak

Steinar Bjerkestrand, direktør ved Nidaros domkirkes restaureringsarbeider (NDR), sier at de alltid har høy beredskap ved Nidarosdomen, og at særlig riksregaliene er godt bevoktet.

– Vi har jevnt og trutt høy beredskap for dette. Nidarosdomen er et nasjonalsymbol, og særlig er riksregaliene godt bevoktet, sier Bjerkestrand.

– Men nå etter terrortrusselen har vi innskjerpet overfor besøkstjenesten at de skal være ekstra årvåkne, og i tillegg har vi iverksatt noen usynlige tiltak som vi ikke kommenterer.

– Egen vurdering

– Har dere blitt bedt om å gjøre dette av politiet, eller har dere gjort dette etter  eget initiativ?

– Vi har løpende kontakt med politikammeret når det er nødvendig, men dette har vi i hovedsak gjort etter egen vurdering.

– Vil besøkende ved Nidarosdomen merke noen ting?

– Nei, det tror jeg ikke. Men man vil ha et årvåkent blikk for turister med mer bagasje enn vanlig, og den løpende overåkningen er innskjerpet.

– Frykter du at Nidarosdomen kan være ett mål?

– Nei, det gjør jeg egentlig ikke. Men vi har erfaring fra blant annet Egypt, der noe av første opprørere man har angrepet er nasjonalmuseer og nasjonale symboler.