I 10-tiden fredag morgen ble det besluttet at den planlagte varslingstesten skulle gjennomføres i løpet av dagen. Kort tid etter klokken 13 ble de ansatte varslet, med beskjed om å svare på meldingen.

Beredskapssjef Erlend Vandvik sier at dette skjer som en følge av terrortrusselen mot Norge.

LIVESTUDIO: Få med deg siste nytt om terrormeldingen

- Testen skulle egentlig gjennomføres i høst, men vi gjorde dette nå på grunn av situasjonen vi er i. Sykehuset ønsker å gjennomføre øvelsen på et ugunstig tidspunkt, og vi har tiltro til at systemet fungerer, sier han.

Normal drift

Torsdag ble det klart at Helsedirektoratet skal forsikre seg om at landets sykehus og kommunehelsetjenesten er godt orientert om situasjonen og forberedt på å håndtere mulige hendelser.

Helse Midt-Norge skriver i en pressemelding at de har gått gjennom planverk, sikkerhet og personell- og ressurssituasjonen.

«Helseforetakene følger situasjonen og vurderer tiltak fortløpende. Alle sykehus i regionen er i normal drift. Dersom en situasjon skulle oppstå vil personell bli mobilisert i henhold til planverket, skriver Helse Midt-Norge videre.

- For vår egen del

- Alle sykeshus i regionen er i normal drift og helseforetakene legger fortsatt gode faglige vurderinger til grunn for sitt arbeid. Vi har også gjennomgått vår beredskap innen psykisk helsevern og vil ha en lav terskel for personer som har behov våre tjenester, sier fungerende administrerende direktør Torbjørg Vanvik.

For St. Olavs Hospital varierer varslingsrutinene fra klinikk til klinikk. Enkelte får en varsling på telefonen, mens andre blir kontaktet manuelt.

- Vi ble ikke pålagt å gjøre dette, men gjorde det for vår egen del. Sykehuset har rundt 9000 ansatte, og vi jobber for å fjerne usikkerhet i en slik situasjon, sier Erlend Vandvik.

Skriver rapport om testen

- Alarmeringsssystemet starter i akuttmedisinsk kommunikasjonssentral, som varsler legene som er på vakt. De sender varselet videre til klinikkene, der noen må møte med én gang, mens andre må stille innen 30 minutter, én time eller fire timer.

I løpet av dagen vil St. Olavs Hospital få en indikasjon på hvordan systemet fungerer, mens det i høst vil bli utarbeidet en rapport basert på resultatene.

- Vi har trua på at vi er en robust organisasjon, og har tiltro til systemet, sier Vandvik.