Å kjøpe leilighet i stedet for å leie gjennom studietiden er en meget gunstig investering, dersom man skal tro Trondheims eiendomsmeglere.

Differanse på én million

- En tidligere kunde kjøpte leilighet i Ilsvika gjennom studietiden, mens en medstudent leide en identisk bolig i samme bygg. Etter endt studietid kom de ut med en differanse i egenkapital på én million, forteller Tore Resell, daglig leder i Proa Eiendomsmegling.

- Eieren gikk 600 000 i pluss da han solgte i fjor, mens medstudenten hadde brukt 400 000 på husleie, fortsetter han.

Adressa Pluss: Gjør hybelkuppet nå

Foreldre stiller opp

Eksemplet han viser til er langt fra unikt. Henning Spets i EiendomsMegler1 Midt-Norge, Grilstadporten, har også flere eksempler på situasjoner hvor studenter har valgt å kjøpe leilighet i stedet for å leie.

Men studentene kommer ikke alene. I bakgrunnen er foreldre som stiller opp med kapital for studentbarna når de skal begi seg ut på boligmarkedet.

- En far kjøpte leilighet av meg til datteren sin da hun begynte å studere i 2010. Vi la den ut til salgs på nytt nå da datteren var ferdigstudert. Leiligheten solgte vi med 350 000 i overskudd, og kjøperen var en ny forelder som kjøpte til datteren sin, forteller Spets.

Han er ikke i tvil om at kjøpetrenden skyldes det tøffe leiemarkedet.

- De ønsker ikke å kaste penger ut av vinduet, som man gjør når man leier. Når utleieprisene er såpass høye, er å kjøpe en treromsleilighet og leie ut et rom over en fireårsperiode en mer gunstig finansiering enn å leie, sier Spets.

Adressa Pluss: Studenter kjøper større boliger

- Føltes bortkastet å leie

Den samme erfaringen har Madeleine Delp Bergsjø (23) fra Asker. Hun fullførte studier i Trondheim i år, og solgte nylig leiligheten hun kjøpte med foreldrenes hjelp i studietiden.

- Jeg så på leiemarkedet og fant ut at det lønte seg å kjøpe når vi hadde muligheten. Det føltes litt bortkastet å leie, sier hun.

Bergsjø hadde den 19 kvadratmeter store ettromsleiligheten i fire år, og flyttet ut onsdag. Leiligheten solgte hun videre til en ny student.

- Jeg gikk i pluss, og det var jo også en del av planen. Boligmarkedet har utviklet seg såpass mye at leiligheten økte naturlig i verdi. Jeg kjøpte den for 1,1 millioner i 2010, og nå ble taksten satt til nesten 1,4 millioner. Den gikk et solid stykke over takst, sier hun.

Planen nå er å bruke pengene hun sitter igjen med etter salget til å ta opp lån og kjøpe ny leilighet.

- Takket være at jeg fikk hjelp første gang, sitter jeg igjen med ekstra egenkapital. Dermed ser det ut til at jeg klarer det uten foreldrehjelp denne gangen, sier Bergsjø.