Hadde man ikke oppdaget det hvite pulveret før ventilasjonsanlegget ble satt i drift, kunne i verste fall åpningen av stasjonen ha blitt utsatt.

Det forteller Bård Iversen, avdelingsleder på ventilasjon i Trønderblikk. Selskapet har ansvaret for ventilasjonen i den nye brannstasjonen.

- Det som har skjedd er hærverk eller sabotasje, vi er ikke helt sikre. Noen har tatt en kniv og hugget hull i en nymontert luftkanal som går ned til soveavdelingen i brannstasjonen. Det er laget flere hull, slik at de ikke skulle vises. Deretter har de tømt et pulverapparat i ventilasjonsanlegget, forklarer Iversen.

Kunne blitt utsatt

Sabotasjen eller hærverket ble oppdaget i forrige uke. Iversen forteller at det er utført utenfor arbeidstid av noen som har kjennskap til bygg og anlegg.

- Man må ha vært på en byggeplass tidligere for å få til noe sånt, men ikke være noen ekspert på ventilasjon. Men det er en type hærverk som er gjort for å ødelegge, og det er gjort på det verste stedet i ventilasjonssystemet. Hadde vi slått på ventilasjonsanlegget uten å merke dette, hadde pulveret blåst utover store deler av bygget. Det hadde ført til et voldsomt ekstraarbeid, i verste fall kunne åpningen av brannstasjonen ha blitt utsatt, forklarer Iversen.

Anmeldt

Det er Skanska som er totalentreprenør og har ansvaret for at brannstasjonen blir bygget. Kommunikasjonsdirektør Pål P. Syse i Skanska forteller at forholdet er anmeldt.

- Politiet vet om saken, men det vil ikke forsinke byggeprosessen slik det ser ut nå. Det ser ut som hærverk, men vi vet ikke hvem som har gjort det, sier Syse.

Etter at hærverket ble kjent, har Skanska hatt kontakt med Securitas og økt vaktholdet ved byggeplassen.

- Skjer det ofte at dere blir utsatt for slikt hærverk?

- Nei, så og si aldri. Vi har tilfeller der fok stjeler ting fra byggeplassen, men nesten aldri hærverk, sier Syse.

- Voldsomt bekymret

Iversen forteller at ekstrakostnaden med å ferdigstille brannstasjonen om ventilasjonsanlegget hadde blitt slått på før pulveret var fjernet, kunne blitt på alt fra 100 000 til én million kroner.

I stedet har Trønderblikk blitt nødt til å sette av to mann som i en hel uke må jobbe utelukkende med rengjøring av ventilasjonssystemet, samt et kjølebatteri og et aggregat. I tillegg må deler av luftsjakten som ble ødelagt under innbruddet skiftes.

–<-th->Vi blir voldsomt bekymret når slike ting skjer. Spørsmålet er om noen vil oss vondt. Hadde man skulle ødelegge brannstasjonen, kunne man gjort andre ting som kunne gjort mer skade, så spørsmålet er om dette er gjort for å ramme oss, eller Skanska, eller rett og slett å sabotere brannstasjonen, sier Iversen.