Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
  • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
  • Send epost til 07200@adresseavisen.no
  • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

O. J. Høyems gate

  •   INGRID J. BRISSACH

O. J. Høyems gate

Ila-patrioten Olav Jakobsen Høyem var både lærer, telegrafist, landsmålsmann og seddelkontrollør.
(Foto: INGRID J. BRISSACH)

Foto: INGRID J. BRISSACH

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Bydelen Ila gjennomgikk en stor utvikling i siste halvdel av 1800-tallet, og mange av initiativene ble tatt av O. J. Høyem. Jernbanestasjonen på Skansen ble opprettet, de gamle batterivollene ble ryddet og gjort tilgjengelige, nye landgangsbruer ble bygd for fartøyene og gatene ble bedre. Planene til Ilevollsparken kom fra Høyem, og han arbeidet også sterkt for byggingen av Ilen kirke. Det ble sagt at Ila ble en bydel på lik linje med andre bydeler i Trondheim takket være Høyems innsats.

Han var født på Byneset i 1830. Faren var klokker Jakob Høyem og moren het Karen Olsdatter Prestegaard Høyem. 21 år gammel ble han klokker i Lade sogn og førstelærer ved Eliplads skole (omtrent der Lademoen kirke ligger i dag).

I 1857 reiste han til Kristiansund som lærer, utdannet seg der til telegrafist, og arbeidet en kort tid på Møre i det nye yrket sitt. Tilbake i Trondheim fikk han jobb som seddelkontrollør ved Norges Bank, der han ble i 33 år. To år senere døde han - i 1899.

O. J. Høyem interesserte seg for skole og folkeopplysning og var en radikal venstremann. Han oversatte blant annet Grunnloven til nynorsk. På mange måter var han selvstendig og før sin tid som målmann, og tenkte seg nærmest et «folkemål» med sterke trønderske innslag. I-endelsene dominerte i landsmålet den gang, og Høyem var en av forkjemperne for a-endelsene som vi har i dag. Høyem ga ut flere skrifter, blant annet «Nes eller Bynes» som var en tidlig bygdebok.

I 1882 giftet O. J. Høyem seg med sin kusine Oline Ingebrigtsdatter Mule, og de fikk til sammen sju barn. Gaten som er oppkalt etter O. J. Høyem går mellom Ilevollen og - den gaten han selv bodde i - Skolegata.

Vis kommentarer

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

comments powered by Disqus