Gå til mobilutgaven
forsiden

O. J. Høyems gate

 •   INGRID J. BRISSACH

O. J. Høyems gate

Ila-patrioten Olav Jakobsen Høyem var både lærer, telegrafist, landsmålsmann og seddelkontrollør.
Leses nå:
(Foto: INGRID J. BRISSACH)

Foto: INGRID J. BRISSACH

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Bydelen Ila gjennomgikk en stor utvikling i siste halvdel av 1800-tallet, og mange av initiativene ble tatt av O. J. Høyem. Jernbanestasjonen på Skansen ble opprettet, de gamle batterivollene ble ryddet og gjort tilgjengelige, nye landgangsbruer ble bygd for fartøyene og gatene ble bedre. Planene til Ilevollsparken kom fra Høyem, og han arbeidet også sterkt for byggingen av Ilen kirke. Det ble sagt at Ila ble en bydel på lik linje med andre bydeler i Trondheim takket være Høyems innsats.

Han var født på Byneset i 1830. Faren var klokker Jakob Høyem og moren het Karen Olsdatter Prestegaard Høyem. 21 år gammel ble han klokker i Lade sogn og førstelærer ved Eliplads skole (omtrent der Lademoen kirke ligger i dag).

I 1857 reiste han til Kristiansund som lærer, utdannet seg der til telegrafist, og arbeidet en kort tid på Møre i det nye yrket sitt. Tilbake i Trondheim fikk han jobb som seddelkontrollør ved Norges Bank, der han ble i 33 år. To år senere døde han - i 1899.

O. J. Høyem interesserte seg for skole og folkeopplysning og var en radikal venstremann. Han oversatte blant annet Grunnloven til nynorsk. På mange måter var han selvstendig og før sin tid som målmann, og tenkte seg nærmest et «folkemål» med sterke trønderske innslag. I-endelsene dominerte i landsmålet den gang, og Høyem var en av forkjemperne for a-endelsene som vi har i dag. Høyem ga ut flere skrifter, blant annet «Nes eller Bynes» som var en tidlig bygdebok.

I 1882 giftet O. J. Høyem seg med sin kusine Oline Ingebrigtsdatter Mule, og de fikk til sammen sju barn. Gaten som er oppkalt etter O. J. Høyem går mellom Ilevollen og - den gaten han selv bodde i - Skolegata.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus