forsiden

En kjemiens mester

En kjemiens mester

Apoteker, kjemiker, rektor, stortingsmann... Arnulf B. Schøyen sto det respekt av.
(Foto: Ingrid J. Brissach)

Foto: Ingrid J. Brissach

Leses nå
 

Saken oppdateres.

33 år gammel kom han til Trondheim som lærer ved Trondhjems Tekniske Læreanstalt. Da hadde den allsidige Arnulf Bernhard Schøyen (1837-1901) mange virksomme år bak seg.

Han var født i Vinger som sønn av gårdbruker Ole Schøyen og Karen Sæther. Som ung var han i lære ved Løveapoteket i Oslo og apoteket i Drøbak. Han tok medhjelpereksamen og fikk jobb i Kongsvinger. I 1860 hadde han fullført sin farmasøytiske utdanning. Senere fulgte to år i Heidelberg og Wiesbaden med videre kjemistudier. Hjemme igjen ble han knyttet til universitetet i Oslo, men ble snart engasjert i utviklingen av treforedlingsindustrien.

Da Trondhjems Tekniske Læreanstalt ble opprettet i 1870, kom han til byen som overlærer i kjemi og kjemisk teknologi. Direktør Christian Geelmuyden trakk seg tilbake etter ett år, og Schøyen tok over som rektor av skolen - frem til 1887. Samtidig arbeidet han ivrig for en teknisk høyskole i Norge. Han var også en flittig bidragsyter til utenlandske fagtidsskrifter.

Arnulf B. Schøyen var også politiker. I årene 1883-1888 var han Høyre-stortingsmann fra Trondheim og 1892-94 representerte han hovedstaden.

Schøyen var ridder av første klasse av St. Olavs orden og ridder av Nordstjerneordenen. Han var gift med Oline Christine Marie Johnsen.

I 1886 fikk han bevilling til å drive det nye Jernbanetorvets apotek i Oslo. Dette hadde han frem til han døde, 64 år gammel.

comments powered by Disqus
Fikk du med deg disse?