Gå til mobilutgaven
forsiden

TOBBs første formann

Gatenavn

TOBBs første formann

Alfred Trønsdal var kommunepolitiker og fagforeningsmann i Trondheim, med spesiell interesse for boligbygging.
Leses nå:
(Foto: INGRID J. BRISSACH)

Foto: INGRID J. BRISSACH

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Den politiske karrièren for Alfred Olav Trønsdal (1896-1953) startet i 1932, da han ble valgt inn i bystyret for Arbeiderpartiet. I mai 1945 var han en av de utvalgte til det midlertidige kommunestyret. Etter en periode som varaordfører i byen (1947-1950), fikk han stillingen som teknisk rådmann. Denne utnevnelsen var en naturlig konsekvens av den erfaringen han hadde med boligbyggingen i byen.Alfred Trønsdal var født i Trondheim av foreldrene Kristine og Mikkel Trønsdal. Faren var rindaling og moren hitterværing. Familien bodde i Nedre Møllenberg gate 65.

I 1929 søkte Trønsdal stillingen som forretningsfører i TKBB (Trondhjems Kooperative Bygge- og Boligselskap) som ble stiftet i 1921, men uten å få den. Boligselskapet hadde utspring i arbeiderbevegelsen. Trondheim og Omegn Boligbyggelag (TOBB) var en videreutvikling av TKBB og ble stiftet i 1945. Trønsdal var første formann i styret og bodde selv en periode i en av selskapets boliger i Holbergs gate. Han ble også leder for styret i TOBBs første borettslag på Rosenborg.I 1938 ble Trønsdal - sammen med John Aae - oppnevnt som medlem av byggekomiteen for Folkets Hus i Trondheim. Han ble forretningsfører for Arbeidernes Økonomiske Fellesorganisasjon (AØF) i 1934 og formann 1946-1950.Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

  • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
  • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
  • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
  • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
  • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
  • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
  • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
  • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus