Gå til mobilutgaven
Tips oss 24 timer i døgnet på 07200!
 • Send SMS eller MMS med bilder til 07200, kodeord TIPS
 • Send epost til 07200@adresseavisen.no
 • Ring 07200 (telefonen er betjent hele døgnet)

Hver måned belønner vi det beste tipset med inntil 10.000 kroner. Alle tips blir vurdert. Du kan også benytte dette skjemaet:

forsiden

Typografen som ble redaktør

Gatenavn:

Typografen som ble redaktør

Veien er langt unna parken, men uansett - K. O. Thornæs er en av få som er hedret med både veinavn og skulptur.
Leses nå:
(Foto: INGRID J. BRISSACH)

Foto: INGRID J. BRISSACH

Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Kristiansunderen Knut Olai Thornæs (1874-1945) hadde sterke interesser både politisk og kulturelt. Han var en arbeiderklassens mann og startet yrkeslivet som fisk- og murarbeider. I 1893 var han ferdig utdannet typograf og kom til Trondheim som avismann.Han ble tidlig fagorganisert og meldte seg inn i Det norske Arbeiderparti i 1900. Pressekarrièren startet med egen utgivelse av avholdsbladet Reform i 1901. Så fulgte en kort periode som journalist i Folketidende og fra 1902 i Ny Tid. 1906-1908 var han redaktør i Smålenenes Social-Demokrat. Så lokket Ny Tid igjen - med dets tilhørighet til DnA. Ved splittelsen i partiet i 1923, var de moskvavennlige i flertall i Trondheim, og Ny Tid ble hovedorgan for Norges Kommunistiske Parti. Thornæs hørte hjemme i denne fløyen, og han ble avisas redaktør i 13 år (1921-1934). Han ses på som en av den norske arbeiderpresses betydeligste medarbeidere i grunnleggelsens år.

Thornæs var medlem av Trondheim bystyre (fra 1914) og formannskapet (1917-22 og i 1926). Han var også oppstilt som stortingskandidat i 1930 og 1933.

Thornæs var kulturelt interessert; spesielt i teater, kirkemusikk og litteratur. Han komponerte flere korverk, skrev arbeidersanger - mest kjent er kanskje «Fram Kamerater» - og ga ut en diktsamling «Trompetskrald».En skulptur av Knut Olai Thornæs, laget av kunstneren Odd Hilt, ble plassert i Thornæsparken i det gamle arbeiderstrøket på Møllenberg i 1955. Minnesmerket ble reist ved hjelp av innsamlede midler for å hedre en av de ledende personligheter i arbeiderbevegelsen i Trøndelag.

«...Han har ikke sat sig ned for at skrive. Nei, han har reist sig for at stride» skrev Johan Falkberget om agitatoren Knut Olai Thornæs.

Vis kommentarer
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus