Gå til mobilutgaven
forsiden

Krogness gate

 •   INGRID J. BRISSACH

Krogness gate

Krogness gate på Øya går fra Elvepromenaden til Kronprins Olavs alle.
Leses nå:
Saken oppdateres Last inn siden på nytt

Ole Andreas Krogness1802 -1869

Ole Andreas Krogness var bankdirektør og kjøpmann og var født iRissa. Faren var tømmermann Jakob Nielsen Krogness og moren het Karen Olsdatter. Ole A. Krogness flyttet som ungdom til Trondheim og begynte i handelslære hos kjøpmann Arnt Solem på Bakklandet.

Krogness ble gift med enken Anne Bergithe Dahl og overtokforretningen etter hennes tidligere mann. Han var en aktiv mann ibyens økonomiske liv, blant annet styremedlem i TrondhjemsSparebank fra 1843 til 1869, medstifter av Trolla Brug og Spareskillingsbanken - og var dessuten medeier i Norges førstedampskip «Nidelven».

Krogness hadde også flere offentlige verv; han satt i bystyretfra 1840-årene og utover, var stortingsmann i 1848, gjenvalgt i1851, 1857 og 1859-60, og var styremedlem i Norges Bank fra 1846til 1869.Han hadde også sterk tilknytning til Trondhjems Arbeiderforening og ble en av de første æresmedlemmer der.

Da Trondhjems Tekniske Læreanstalt ble åpnet i 1870, var Ole A.Krogness død. Men han hadde gjort en stor innsats for å skaffe den nødvendige kapital for at skolen skulle komme i drift. Han var også lenge forlikskommissær i Trondheim - det vil si leder for de tre valgte menn som utgjorde forliksrådet. Byens barneasyl var han også opptatt av i mange år.

Ole Andreas Krogness eide eiendommen Sommerro (opprinnelig Nidareid) - og Nidarø gård der han døde i 1869.

Vis debatt
Mer å lese på adressa.no:
Nytt fra Adressa Pluss:

Adresseavisen ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert før publisering. Debatten er åpen kl 07 (08) - 24. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg. Ditt fulle navn må enten gå fram av epost-adressen eller oppgis som brukernavn/Facebook-profil. Debattregler

Regler for debatt her på adressa.no:

 • Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å hetse eller trakassere meddebattanter.
 • Banning eller ukvemsord er ikke tillatt.
 • Vi godtar ikke rasisme, trusler eller angrep på personer eller grupper.
 • Oppfordringer til ulovlige handlinger godtas ikke.
 • Adresseavisen har redaktøransvar for alt som publiseres, men du er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
 • Skriv kort og hold deg til saken. Vi godtar bare norsk, svensk, dansk eller engelsk tekst.
 • Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
 • Det er ikke tillatt å legge inn lenker i teksten.
 • Alle innlegg blir kontrollert før de publiseres på adressa.no.
 • Innlegg med falske profiler blir fjernet.

Innlegg som bryter med våre grunnregler, blir ikke publisert. Vi forbeholder oss retten til å stenge ute debattanter som ikke overholder reglene.

comments powered by Disqus