forsiden

Ga skulptur til sin egen vei

Ga skulptur til sin egen vei

Ofte tok han turen til veien «sin», stolt og takknemlig for den ære byen hadde vist ham.
(Foto: INGRID J. BRISSACH)

Foto: INGRID J. BRISSACH

Leses nå
 

Saken oppdateres.

Skulpturen «Gutten som ser fremover» står i Harry Borthens vei på Østmarkneset. Harry Borthen (1884-1963) skjenket byen - og veien - den halvannen meter høye bronsegutten, laget av billedhuggeren Elen Sofie Elster Christensen.

Forkjærlighet for fødebyen

Han var født og oppvokst i Trondhjem, og som barn tilbrakte han somrene på handelsstedene på Halten og i Froan. Foreldrene var Nina og Tob. U. Borthen. Hele livet var Harry Borthen opptatt av fødebyen sin, - selv om han flyttet ut ganske ung. Han var kjent for sin raushet, og mange institusjoner, og venner, kan takke ham for hjelp i form av gaver og penger. Blant annet støttet han Videnskabsselskapet, Ila gamlehjem og Kunstindustrimuseet.

Flyttet ut

Harry Borthen reiste tidlig til sjøs, men bestemte seg snart for å ta handelsutdanning. Etter fire år i Det Selmerske Rederi i Trondhjem, fortsatte han utdanningen i England og Tyskland. Deretter fulgte fire år som befrakter. I årene 1912-1916 var Borthen kontorsjef i meglerfirmaet J. M. Nielsens shippingavdeling i Kristiania.

En tid vurderte han å flytte tilbake til hjembyen, men klimaet var for tøft for ham her.

Skipsrederen

33 år gammel startet han så sitt eget rederi i hovedstaden. Skipsrederen og forretningsmannen hadde tøffe tak i starten, men han så fremover - og kunne etter mange år overlate et solid firma til de to sønnene sine.

Æret i hjembyen

Trondheim by har vist «Harry» - som han vanligvis ble kalt - sin ære både med en vei og et skip. I 1962 ble Trondheim Biologiske Stasjons nye forskningsfartøy døpt «Harry Borthen».

Borthen var glad og stolt over all oppmerksomheten. Hver gang han var i fødebyen – og det var visstnok ofte – var han bortom veien «sin».

Borthen var venn med mange og hadde en stor bekjentskapskrets både i Norge og i utlandet. Han hadde en lang rekke tillitsverv og også æresverv, ble æresmedlem i Videnskabsselskapet og ridder av St. Olavs Orden.

Harry Borthen døde 78 år gammel etter en hjerneblødning under et ferieopphold på Madeira.

comments powered by Disqus
Fikk du med deg disse?