Ordfører Ståle Vaag vil ikke at Heimsfjellet i bakgrunnen skal fylles med vindturbiner. Men han har flertallet i formannskapet imot seg. Foto: JENS PETTER SØRAA

Debatten går for fullt i Hemne etter at det i vår ble klart at Agder Energi vil bygge 30 vindturbiner på Heimsfjellet, et sentralt fjellområde ut på Trondheimsleia og Hemnefjorden. Mens det store flertall i formannskapet ønsker vindparken utredet, er aksjonistene på krigsstien og har klart å samle inn nærmere 2000 protestunderskrifter i løpet av et par måneder.

I formannskapet er ordfører Ståle Vaag (Ap) eneste klare vindkraftmotstander, mens de andre partiene, Høyre, KrF, Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Hemnelista og en representant for Arbeiderpartiet, vil ha utredet vindpark.

Positive signaler

Heimsfjellet var ikke med i det opprinnelige forslaget til fylkesdelsplan for vindkraft som Sør-Trøndelag fylkeskommune la fram i vinter. Der skulle framtidig vindkraftutbygging i fylket konsentreres om Snillfjord sør for Trondheimsfjorden, og Åfjord/Roan på Fosen. I Hemne ville flertallet også ha med Heimsfjellet selv om det presiseres at dette ikke betyr at de tar stilling til utbyggingsplanene. Det vil først skje når en eventuell konsesjonssøknad skal behandles. Likevel er signalene fra formannskapsflertallet entydig positiv. Hadde ikke formannskapet bedt særskilt om at Heimsfjellet fortsatte måtte være med i planene, ville Hemne ha vært ute av vindkraftdiskusjonen.

– Flertallet vil vite mer om alle sider av hva det betyr for kommunen å få en stor vindpark, før vi tar endelig standpunkt. Derfor vil vi være med videre, sier varaordfører og representant for flertallet, Gudbjørn Singstad (KrF) til Adresseavisen.

Ordfører-nei

Det er bare ordføreren, Ståle Vaag, som har sagt klart nei i formannskapet til vindkraft i Hemne. Han mener han har folket med seg, og er ikke redd for å snakke flertallet i formannskapet midt i mot, også sin egen partikollega Oddlaug B. Brekken som stemte sammen med de andre partiene.

– Jeg er ikke prinsipielt imot at vi skal satse på vindkraft her i landet, men det er det enorme omfanget, ikke minst i Midt-Norge, jeg reagerer på. Vindkraft er en visuell forurensning slik disse planene er presentert, sier Hemne-ordføreren.

Arbeiderpartiet par excellence i Hemne, Johan Stølan (69), æresmedlem i partiet og over 20 år som ordfører og varaordfører, er langt fra enig med dagens ordfører. Han kaller seg selv kraftsosialist, og ser på det som en hedersbetegnelse:

– Selv om sikkert en del blir sint på meg, så sier jeg at vi har ikke noe annet valg i Hemne enn vindkraft når vi ikke fikk gasskraft fra Tjeldbergodden. Vindmøller på Heimsfjellet er ikke et større problem enn at det er til å leve med, sier Ap-veteranen.

– Vind er ren energi

I denne saken har Stølan mer støtte fra varaordføreren fra KrF. Gudmund Singstad (52) er i fullt arbeid på gården Lian innerst ved Rovatnet, og har knapt utsikt til Heimsfjellet. Han sier at han har registrert en viss motstand i kommunen, men ikke verre enn at han står for det formannskapet har vedtatt.

- Også Hemne må signalisere at vi er for fornybar energi, mener varaordfører Gudmund Singstad. Foto: JENS PETTER SØRAA