– Norge har yppet seg mot supermakten, nabolandet i øst, og det blir vi rett og slett straffet for, sier Dragnes til NRK.

Dragnes var inntil nylig utenriksredaktør i Aftenposten, og han har vært Moskva-korrespondent for avisen to ganger.

Forrige uke kom det 2000 asylsøkere til Norge. Omtrent hver fjerde kom over Storskog, ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).

Så langt i år er 1685 asylsøkere kommet til Norge via den russiske grensen. Frem til september i år er det kun kommet 35 til Finland.

- Det etterlater seg et inntrykk av russisk overlegg i situasjonen på Storskog. Det er i så fall meget alvorlig, sier Frps parlamentariske leder på Stortinget, Harald Tom Nesvik.

Skal returneres

NRK skriver at justisminister Anders Anundsen (Frp) denne uken ga klar beskjed om at asylsøker med opphold i Russland skal returneres. Det er imidlertid blitt umulig fordi Russland har begynt å utvise asylsøkere for å hindre at Norge sender dem tilbake over grensen i Finmark.

Dragnes mener at dette må ses i sammenheng med den norske regjeringens reaksjoner mot Russland etter at landet annekterte den ukrainske halvøya Krim og støttet krigføringen i Øst-Ukraina. Norge innførte de samme sanksjonene som EU mot Russland.

– Nå ser Russland mulighet til å straffe Norge ved å sende uønskede personer til Norge ved å utvise dem, tror Dragnes.

Norge er også blitt rammet av Russlands motsanksjoner. Russland innførte stopp i matimporten, deriblant importen av norsk fisk.

Bør innlede dialog

Dragnes mener at Norge bør innlede dialog med Russland, men samtidig være tydelige i kommunikasjonen.

– For det første bør vi holde fast på den politikken vi har overfor Russland, ikke vike. Fasthet er noe man forstår i øst.

Utenriksministeren og statsministeren bør ta kontakt på høyeste nivå i Russland og si at Norge ikke godtar denne situasjonen, mener Dragnes.

– Men om man vil være lydhøre i Moskva, er en helt annen sak.