Charlotte de Stael Von Holstein eier motebutikken Shine i Trondheim. Hun er opprinnelig fra den franske hovedstaden Paris.

- En kollega i Trondheim sendte meg en sms. Jeg skrudde på tv, og fikk se alle angrepene. Jeg så at den ene restauranten var stamrestauranten til broren min. Han bruker å spise der hver helg. Jeg ble ganske kvalm, sier Von Holstein til Adresseavisen.

FØLG SISTE NYTT FRA PARIS HER

Ropte «attentat» i kinosal

Hun begynte febrilsk å forsøke å komme i kontakt med både broren og faren, som bor i nærheten av Bastillen og konsertlokalet Bataclan. Det ble tatt gisler mens bandet Eagles of Death Metal hadde konsert. Minst 35 personer er drept i konsertsalen melder medier.

- Jeg klarte ikke å få tak i dem på 40 minutter. Jeg fikk etter hvert tak i mamma som bor i Provence. Hun hadde heller ikke fått tak i dem, sier Von Holstein.

Hun vil anslå at brorens leilighet ligger rundt 100 meter fra konsertlokalet Bataclan.

- Jeg tenkte at pappa og broren min var sammen, og var veldig bekymret. Jeg fikk til slutt en sms om at de var på kino. Jeg skjønte at det måtte være en kino i det samme området som angrepet. De visste ingenting om det som hadde skjedd, forteller hun.

Kom seg i trygghet

Faren til Charlotte fikk etter hvert snakket med og beroliget datteren om at de var i god behold. De hadde sett to personer som plutselig hadde reist seg og ropt «attentat» i kinosalen. Faren la også merke til at han hadde fått 15 ubesvarte anrop fra datteren.

- De fikk beskjed om å være i kinorommet. Og da de forsøkte å gå fra kinosalen kom kinodirektøren og sa at alle måtte være inne, sier hun.

Etter hvert klarte faren og broren å gå raskt til farens leilighet. Den ligger rundt 800 meter fra Bataclan. Von Holstein forteller om en enorm lettelse da hun fikk beskjed om at de var trygge innendørs.

- De ser svært mye fra vinduet. Men de kan ikke gå ut, sier hun.

- Superredde og sjokkerte

Von Holstein tror at den franske versjonen av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil få mye kritikk de neste dagene.

- Hvordan kunne de unngå å høre noe om dette? Det er jo tydelig at dette var organisert, sier hun.

Kjæresten til broren til Charlotte er på vei til Paris fredag kveld. Hun flyr fra New York.

- Jeg tror ikke hun får lande. President Hollande har sagt at ingen får komme inn eller ut. Pappa sa at de kanskje måtte komme til Trondheim. Der er det jo mye tryggere, sa han. Nå er folk superredde og sjokkerte. Jeg vil ikke legge meg med det første, det er sikkert, sier hun.

Nå fungerer hun som et slags informasjonsbyrå på vegne av sin far og bror.

- De har gått tom for mobilbatteri, men tør ikke bevege seg ut. Jeg ble utrolig lettet da jeg fikk pratet med pappa, sier hun.

Senere lørdag natt ble det kjent at grensekontrollen er skjerpet. Flyplassene er fortsatt åpne, og togtrafikken skal gå som normalt.

Dette er broren og faren til Charlotte de Stael Von Holstein. De bor like i nærheten av konsertlokalet Bataclan. Foto: privat
Om lag 100 mennesker er drept i konserthuset Bataclan og ytterligere 40 er drept på andre steder i og rundt Paris, opplyser myndighetene i Paris til Reuters. Foto: ntb scanpix