– NATO følger situasjonen tett. Vi er i tett kontakt med tyrkiske myndigheter, sier alliansens talsperson Carmen Romero.

Etter ønske fra medlemslandet Tyrkia samler NATO de 28 medlemslandenes ambassadører til et ekstraordinært møte klokka 17 i Brussel for å få en redegjørelse fra tyrkerne.

Tyrkiske F16 skjøt tirsdag formiddag ned et russisk kampfly i grenseområdet ved Syria. Tyrkia sier flyet krenket landets luftrom, noe russiske myndigheter har avvist.

Russland innledet omfattende luftangrep i Syria i slutten av september, og i oktober anklaget tyrkerne landet for å ha krenket tyrkisk luftrom to ganger. Selv om Russland forklarte det som et uhell, var tonen skarp fra NATO den gang.

– Dette ser ikke ut som noe uhell. Det er en alvorlig krenkelse av luftrommet, det skjedde to ganger i helga, og det varte lenge. Vi tar dette svært alvorlig, sa generalsekretær Jens Stoltenberg til pressen i Brussel.

Han ba Russland være åpne om innsatsen i Syria for å unngå farlige situasjoner. Og han understreket at NATO står klar til å støtte Tyrkia.

TV-bildene viser at flyet styrter nær grensen mot Tyrkia. Foto: NTB SCANPIX