– Dette er en alvorlig situasjon som krever at vi alle er forsiktige og bidrar til å trappe ned situasjonen, sier Stoltenberg etter et halvannen time langt hastemøte med alle NATO-landene på alliansens hovedkvarter tirsdag.

Tyrkia ba om møtet for å fortelle for omstendighetene etter at tyrkiske F16-fly tirsdag formiddag skjøt ned et russisk kampfly i grenseområdet mot Syria.

Tyrkia sier flyet krenket landets luftrom, noe Russland avviser.

Hindre

– Vi må hindre flere slike hendelser. Jeg hilser velkommen ytterligere kontakt mellom Ankara og Moskva, understreker Stoltenberg overfor pressen i Brussel.

Mens tyrkerne mener de var i sin fulle rett, sammenligner Russlands president Vladimir Putin nedskytingen med å bli dolket i ryggen.

Støtte

Stoltenberg stiller seg bak tyrkerne og sier informasjonen NATO har, er i tråd med Tyrkias opplysninger om en krenkelse av landets luftrom. Han fremholder at alliansen lenge har vært bekymret for den militære aktiviteten som finner sted i Syria like ved NATO-landet Tyrkias grenser.

– Vi står sammen med Tyrkia. Vi vil fortsette å følge med på utviklingen nær NATOs grenser, sier Stoltenberg.

Opptak

Tyrkia spilte etter det NTB forstår tirsdag kveld av lydopptak for NATO-kollegene som skal vise hvordan det russiske flyet flere ganger ble varslet før nedskytingen.

Tyrkerne la også fram en oversikt over ruta det russiske flyet skal ha tatt inn i tyrkisk luftrom.