- En båt gikk ned like utenfor Lesvov for to dager siden. 17 personer druknet, blant dem seks barn, forteller Marthe Valle, artist og sykepleier.

I ei uke har hun vært på den greske øya Lesvos og jobbet på en klinikk som tar imot båtflyktninger. Hun tok kontakt med den franske hjelpeorganisasjonen WAHA etter å ha fulgt med på flyktningsituasjonen og sett at behovet for hjelp ikke avtar.

- Lørdag kveld tok vi imot to båter. De var overfylte, tok inn vann, og folk var livredde og stresset. Mange små barn var med, de var søkkvåte og iskalde. Det er helt usannsynlig å tenke at foreldre lar ungene sine gå gjennom noe sånt om de ikke var helt nødt. De flykter fra noe som er helt uforståelig og mye verre enn vi kan tenke oss, sier hun.

Les også: Det er ikke sult og fattigdom, men håpløshet som får syriske flyktninger til å strømme til Europa i et håp om ei framtid.(Pluss)

Valle er utdannet sykepleier og jobber til daglig ved Stiftelsen Betanien i Bergen. Reisen til Hellas var imidlertid et frivillig initiativ. WAHA samarbeider med FN og driver fire klinikker på Lesvos.

Flere nordmenn har vært i Hellas for å hjelpe: Hege Bjørnebye sitter igjen med bilder som aldri vil forsvinne etter å ha hjulpet flyktninger på øya Lesvos.

Underkjølte barn

Det blir kaldere og kaldere i vannet utenfor Lesvos nå, og ferden over sjøen har blitt farligere. Arbeidsmengden på klinikken blir bestemt av hvor mange båter som kommer inn hver dag.

- En 3-åring kom inn til oss med en kroppstemperatur på 32 grader. Heldigvis hadde vi det utstyret som trengtes for å redde ham, sier hun.

Les også: Norsk redningsskøyte reddet 120 utenfor Lesvos

Valle er selv mor, og det er vanskeligst å møte de redde barna.

- Det er tøft å se alle ungene som kommer. Noen er i sjokk, og de er traumatiserte og redde. Og så ligger det i bakhodet hva vi sender dem videre til, sier hun, og tenker på hvordan flyktningdebatten har utviklet seg hjemme i Norge.

- Det sitter langt inne hos mange å vurdere om vi skal hjelpe eller ikke. Men de aller, aller fleste av flyktningene har et reelt behov for hjelp. Jeg har ikke sett en eneste lykkejeger. Vi må være bevisst på å ikke ta inn skremselspropaganda og holde på den gode følelsen, slik at vi ikke blir umenneskelig og kald i møte med mennesker som trenger vår hjelp, sier hun.

Reiser tilbake etter jul

Natt til søndag kom hun hjem til Bergen igjen, men hun skal tilbake.

- Jeg hadde ikke noe lyst til å reise hjem i går kveld. Det var godt å hjelpe til med noe konkret. Men jeg har et liv og jobb her som jeg måtte tilbake til. Så får vi se hva som skjer videre. Planen er å reise tilbake like etter jul, sier Valle.

Stem på Årets trønder: En av de nominerte er Tina Marie Asphaug i hjelpeorganisasjonen Amadia.

– Nå som det er såpass nært oss, når det er i vår egen hage, da vil alle bidra, fortalte Asphaug nylig til Adresseavisen.

Valle har tidligere engasjert seg sterkt i konflikten i Midtøsten, og reist til Vestbredden flere ganger. I fjor ga hun ut singelen «Mamma» i samarbeid med Norsk Folkehjelp, der deler av inntektene gikk til organisasjonens arbeid på Gaza.

Natt til mandag kom Marthe Valle hjem etter ei uke på den greske øya Lesvos. Der tok hun imot traumatiserte båtflyktninger desperate etter hjelp. Foto: asamarie.com
Den franske hjelpeorganisasjonen WAHA samarbeider med FN og driver fire klinikker på Lesvos. På denne klinikken tok Marthe Valle imot båtflyktninger. Foto: Privat
Den franske hjelpeorganisasjonen WAHA samarbeider med FN og driver fire klinikker på Lesvos. Her tok Marthe Valle imot båtflyktninger. Foto: Privat