– I fullt samarbeid med den irakiske regjeringen utplasserer vi en spesialstyrke for å bistå irakiske og kurdiske styrker og legge enda mer press på IS, sa Carter i Kongressen tirsdag.

– Disse spesialstyrkene skal over tid kunne gjennomføre operasjoner, frigjøre gisler, samle etterretning og fange IS-ledere, sa han.

Ikke nytt

USA har hatt soldater i Irak siden invasjonen av landet i 2003, selv om kampstyrkene ble trukket ut i 2010 og de siste soldatene offisielt forlot landet året etter.

USA har imidlertid 17.000 ansatte ved sin ambassade i Bagdad og 5.000 militære kontraktsarbeidere.

Det er ingen hemmelighet at det blant disse er spesialsoldater med topphemmelige og heller uklare oppgaver.

Grønt lys

President Barack Obama ga alt sommeren 2014 grønt lys til spesialoperasjoner i Nord-Irak, og minst 3.500 soldater har siden vært offisielt stasjonert i de kurdiske områdene.

Ifølge Pentagon har de primært fungert som trenere og rådgivere for kurdisk milits, men ifølge amerikanske medier har de i all hemmelighet spilt en aktiv rolle i jakten på IS.

Obama varslet i oktober i år også at det skulle sendes 50 spesialsoldater til Syria, til tross for sitt tidligere løfte om at det ikke ville bli aktuelt med amerikanske bakkestyrker i landet.

På plass i Syria

Offisielt skal de amerikanske spesialsoldatene bistå moderate opprørere i Syria, selv om USA tidligere har erkjent at det er vanskelig å finne opprørere som man ønsker å samarbeide med.

Dersom de amerikanske spesialsoldatene er i landet, bistår de i dag trolig amerikanske kampfly med å finne bombemål.

Ifølge Ashton Carter er USA «innstilt på å øke» antallet spesialsoldater i Syria, men han gikk ikke i detalj på dette.