I en tale der han oppfordret det amerikanske folk til ikke å frykte framtiden, lovet Obama å jobbe for å finne en kur mot kreft, å få fortgang i overgangen til ren energi, å bedre forholdet til den mangeårige fienden Cuba, å kjempe for et bedre politisk klima i landet og – ikke uventet – å fortsette kampen mot ekstremistgruppa IS.

Men alt i alt malte Obama et bilde av USA som et sterkere land enn da han kom til makten, og han langet ut mot kritikerne som mener noe annet.

- Alle som påstår at USAs økonomi er i tilbakegang, snakker usant. USA er den mektigste nasjonen på jorden. Punktum. Det er ikke engang et jevnt løp, hevdet presidenten.

Kamp mot kreft og malaria

Ett av Obamas mest ambisiøse mål for sitt siste år som president er å starte en nasjonal innsats for å finne en kur mot kreft. Prosjektet skal ledes av hans visepresident Joe Biden, som selv mistet sin sønn i hjernekreft i fjor.

- For de kjære vi alle har mistet, for familien vi fortsatt kan redde – la oss gjøre USA til landet som kurerer kreft én gang for alle, sa Obama.

Dessuten lovet han å presse Kongressen til å finansiere kampen mot malaria i Afrika.

- Akkurat nå er vi i rute når det gjelder å få bukt med hiv og aids. Vi har kapasiteten til å oppnå det samme med malaria, mente presidenten.

State of the Union er en slags årlig oppsummering av tilstanden i USA som presidenten gir til medlemmene av de to kamrene i Kongressen; Senatet og Representantenes hus.

- Ikke tredje verdenskrig

Livstruende sykdommer er ikke det eneste presidenten ønsker å få bukt med i årene som kommer. Obama oppfordret også Kongressen til å gi sin formelle godkjennelse til å bruke militær makt for å bekjempe ekstremistgruppen IS.

Men samtidig som han understreket at prioritet nummer én er å gå etter ekstremistene for å beskytte det amerikanske folk, advarte han mot å overvurdere kampen mot de militante islamistene.

- Mens vi fokuserer på å ødelegge ISIL, vil påstandene om at dette er tredje verdenskrig bare komme dem til nytte. De truer ikke vår nasjonale eksistens. Det er bare det ISIL ønsker at vi skal si. Det er det de bruker for å rekruttere, sa Obama og la til:

- Vi må kalle dem det de er: Drapsmenn og fanatikere som må rykkes opp med roten, jaktes og ødelegges.

Manet til bedre politisk klima

I talen sa Obama også at han ikke har endret planene om å legge ned fangeleiren i Guantánamo Bay, og at han mener man bør fjerne handelsforbudet med Cuba. Den kalde krigen er over, poengterte han mens han snakket om forholdet til den mangeårige fienden i Latin-Amerika.

Først mot slutten, i den kanskje viktigste og mest framtidsrettede delen av talen, kom Obama med en innrømmelse av anger fra sin presidentperiode. Da snakket han om hvordan han vil endre USAs politiske system og forbedre det politiske klimaet i landet.

- Demokratiet brytes ned når gjennomsnittspersonen føler at dens stemme ikke betyr noe, at systemet er rigget til fordel for de rike og mektige. For mange amerikanere føler det slik nå. Det er en av de få tingene jeg angrer på fra min presidentperiode: at bitterheten og mistenksomheten mellom partiene er blitt verre i stedet for bedre, sa Obama.