Redningsarbeidere jobber på spreng for å finne overlevende i ruinene etter at minst fire bygninger med nesten 100 leiligheter kollapset etter skjelvet natt til lørdag lokal tid.

Blant de omkomne er en ti dager gammel jente, et jentebarn og to voksne som ble funnet i en leilighet i en høyblokk.

Myndighetene opplyser at 475 personer ble skadd, men 368 av dem er skrevet ut av sykehuset lørdag ettermiddag lokal tid. Totalt 1.236 redningsmannskaper ble sendt ut, inkludert 840 fra militæret, samt seks helikoptre og 23 redningshunder.

Ifølge lokale medier var en av bygningene et helsesenter for nyfødte og mødre, og mange var samlet med sine familier på grunn av nyttårsfeiringen, som er den viktigste familieferien i den kinesiske kalenderen.

Etterforsker utbyggingen

Den 17 etasjer høye boligblokken Wei Guan skal ha ramlet sammen «som et trekkspill», og innbyggere forteller om blødende, gråtende og overlevende i bare undertøyet som ble hentet ut.

– Jeg så bygninger riste opp og ned, til venstre og høyre. Første og andre etasje bare kollapset, sier en innbygger, og legger til at han kjente det luktet gass. En kvinne forteller hvordan hun kjempet seg ut av leiligheten.

– Jeg brukte en hammer til å slå i stykker døren, som var låst og vridd, og jeg klarte å klatre ut, forteller hun til SET TV.

Flere stiller nå spørsmål ved konstruksjonen av høyblokka som sto ferdig i 1989. Innenriksminister Chen Wei-zen sier det skal igangsettes en etterforskning for å se om utbyggeren har fulgt kravene.

Grunt skjelv

Jordskjelvet som rammet Taiwan natt til lørdag, ble etterfulgt av flere etterskjelv, skriver avisa The China Post. Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 6,4, og det var kun 10 kilometer dypt. Rystelsene kunne merkes over hele det sørlige Taiwan. Skjelvet kunne også kjennes i hovedstaden Taipei på den andre siden av øya, samt i Fastlands-Kina.

Skjelvet hadde sitt episenter om lag 31 kilometer sørøst for Tainan. Byen har rundt 2 millioner innbyggere.

Taiwan opplever regelmessig jordskjelv, men de færreste fører til store ødeleggelser. Et kraftig skjelv rammet imidlertid i 1999, da omkom rundt 2.400 mennesker.