Natt til fredag bekreftet flere toppolitikere, blant andre USAs utenriksminister John Kerry og Russlands statsminister Dmitrij Medvedev, at landene er enige om at kampene mellom regjeringshæren og opprørsgruppene må stanses.

- Det er en vanskelig oppgave, men Den internasjonale støttegruppen for Syria (ISSG) er enig om at fiendtlighetene skal opphøre innen en uke, sier Medvedev på en pressekonferanse. Både den russiske ministeren og Kerry uttaler også at de FN-støttede fredssamtalene i Genève bør fortsette så snart som mulig.

I avtalen heter det angivelig at kampene mellom regjeringshæren og de fleste opprørsgruppene i Syria skal opphøre gradvis, og at humanitær hjelp må komme raskt på plass for å skape forutsetninger for å gjenoppta fredssamtalene.

- Bombingen må stoppe

Dette vil kun være mulig dersom Russland stopper bombingen mot grupper som kjemper mot Bashar al-Assad og hans allierte, mener Storbritannias utenriksminister Philip Hammond. Men det vil ikke russerne gå med på.

- Det russiske luftforsvaret vil fortsette sine angrep mot IS og Nusrafronten i Syria, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, ifølge Reuters.

Ekstremistgruppene IS og Nusrafronten, al-Qaidas fløy i Syria, er ikke omfattet av den planlagte våpenhvilen i landet.

- Dersom denne avtalen blir implementert fullt og helt, vil den være et viktig steg mot å stanse drapene og lidelsene i Syria. Men det vil bare skje med en stor endring av oppførselen til det syriske regimet og dets støttespillere, sier Hammond.

- Russland hevder at de angriper terrorgrupper, men likevel fortsetter de å bombe ikke-ekstremistiske grupper og sivile. Om denne avtalen skal fungere, må bombingen stoppes, legger han til.

Opposisjonen avventer

En talsmann for den syriske opposisjonen, Salim al-Muslat, sier opprørerne ønsker enigheten om våpenhvile og humanitær bistand velkommen, men at de avventer hva som faktisk vil skje på bakken.

- Om vi får se resultater og realisering av avtalen, vil vi snart se dere i Genève, sier al-Muslat.

Også flere vestlige toppolitikere sier at man må vente noen dager før man ser om enigheten fører til at kampene blir færre og situasjonen bedre.

- Om noen få dager vil vi se om dette var et gjennombrudd, sier Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier.

Før torsdagens møte var planen at de FN-støttede fredssamtalene i Genève skulle gjenopptas innen 25. februar etter å ha brutt sammen før de i det hele tatt kom i gang. Årsaken var regimets russiskstøttede offensiv i Aleppo-området, som fikk opposisjonens representanter til å reise fra Genève.