– Alt som gjenstår, er uvennlig NATO-politikk overfor Russland, sier Russlands statsminister Dmitrij Medvedev.

– Vi kan si det enda tydeligere: Vi har glidd inn i en ny periode med kald krig, fremholder han og mener bakgrunnen for utviklingen er striden om konfliktene i Ukraina og Syria.

Fra talerstolen på sikkerhetskonferansen i München gjentar Medvedev den russiske kritikken av vestlige lands forsøk på å knytte tettere bånd til tidligere Sovjet-stater i Russlands nabolag. I tillegg anklager han Vesten for stadig å komme med nye beskyldninger mot Russland.

– Nesten hver dag blir vi beskyldt for å komme med nye forferdelige trusler enten mot hele NATO, mot Europa, USA eller andre land.

– Å bygge opp tillit er vanskelig, men vi er nødt til å begynne. Vi har forskjellige posisjoner, men ikke like forskjellige som for 40 år siden da det sto en mur i Europa, er det russiske budskapet.

Solberg uenig

Statsminister Erna Solberg (H) hørte Medvedev fra salen i München lørdag og avviser analysen hans.

– Jeg mener det forholdet vi har i dag, skyldes at Russland har brutt folkeretten. At Vesten svarer på det, er helt nødvendig, sier hun, men mener ikke at det dårlige forholdet har utviklet seg til en kald krig.

– Jeg mener det ikke har det, men det er en kompleks situasjon med flere konflikter på samme tid. Og russerne er involvert på ulike måter i de store konfliktene, sier Solberg og viser til både Syria og Ukraina.

Åpen dør

Skal verden unngå en ny kald krig, mener Solberg Vesten fortsatt skal «være sterke» på forsvarssiden. Men også holde døren åpen for dialog.

– Vi trenger en verden med mer samstyre på internasjonalt nivå, vi trenger faktisk Russland som partner for å finne gode løsninger, sier hun til NTB.

Men Solberg avviser tankegangen om at Vesten har blandet seg inn i Russlands interessesfære gjennom NATO-utvidelser og viser til alle lands «demokratiske rett til å bestemme selv».

– Det var et nyklassisk russisk verdensbilde hvor de oppfatter at de valgene landene i Øst-Europa har gjort ved å bli medlemmer av NATO og annet, oppfattes som en innblanding, sier Solberg om hvordan hun oppfatter Medvedevs budskap.

Advarsler

Allerede for flere år siden advarte Medvedev om at krisen i Ukraina har brakt Russland og Vesten til randen av en ny kald krig.

Samtidig har han anklaget USA for å ha ødelagt alt arbeidet som i en årrekke var nedlagt for å bedre forholdet mellom Washington og Moskva.

NATO har svart på Ukraina-krisen med å styrke forsvaret, spesielt i øst. Men det er Russland som destabiliserer Europas sikkerhet, mener generalsekretær Jens Stoltenberg.

– NATO søker ikke konfrontasjon. Vi ønsker ikke en ny kald krig. Samtidig må svaret vårt være bestemt, sier Stoltenberg fra talerstolen i München.

Han tar igjen til orde for mer politisk kontakt for nå å kunne «snakke med hverandre i stedet for å snakke forbi hverandre».

- Retorisk virkemiddel

Russlands utspill om en ny kald krig er nok et retorisk virkemiddel i en situasjon som kan bli svært farlig, tror midtøstenforsker Cecilie Hellestveit.

– Retorikken vi ser, er et av pressmidlene som brukes av begge parter for å dra utfallet i en bestemt retning. Det er potensielt veldig farlig, fordi situasjonen i Midtøsten er veldig skjør, sier Hellestveit til NTB.

Hun understreker samtidig at den kalde krigen var en nedkjølingsperiode etter andre verdenskrig, der de to polene hadde helt ulike samfunnsmodeller og målsettinger, og at dette ikke forklarer dagens situasjon.

– Dette er ikke en kald krig, men en veldig krevende maktpolitisk situasjon der Russland og NATO har svært motstridende interesser i Europa og Arktis, men relativt sammenfallende interesser i Midtøsten, sier Hellestveit.