Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) viser til at de lokale styrkene som kjemper mot ekstremistgruppa, har mer fremgang enn ventet.

– Det er derfor mer aktuelt at koalisjonens styrker også må kunne trene, rådgi og gi operativ støtte til lokale grupper på syrisk territorium i deres kamp mot IS, sier hun.

Rundt 60 soldater

Da regjeringen i mai i år kunngjorde det norske bidraget på om lag 60 soldater, ble det opplyst at mandatet var å kunne trene, rådgi og gi operativ støtte fra syrisk territorium «dersom operasjonskonseptet krever det».

Hvis operasjonen ble utviklet og situasjonen tilsa trening og støtte på syrisk territorium, varslet regjeringen at den ville komme tilbake og konsultere Stortinget særlig om dette.

Ifølge VG ble saken behandlet i et lukket møte i den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen allerede onsdag, til tross for at planen var at Stortinget ikke skulle diskutere saken før til høsten.

Operativ støtte i Syria

– Regjeringen har derfor konsultert Stortinget og informert om utviklingen. Avhengig av situasjonen vil norske styrker kunne trene, rådgi og gi operativ støtte også på syrisk territorium, sier forsvarsministeren.

Styrken skal bidra med trening, rådgivning og operativ støtte til lokale syriske grupper som selv kjemper mot IS. Den skal ha hovedbase i Jordan, og avreise er i løpet av sommeren.

Det vil bli gjort en løpende risikovurdering for oppdraget, opplyser regjeringen.