- Det kommer mange sterke reaksjoner på at flertallet nå har stemt for å forlate EU. Børsene stuper og mange er bekymret for Europas fremtid. Jeg tror de reaksjonene er preget av sjokk over det som har skjedd. Europeiske land kommer til å fortsette å handle med hverandre, sier Arnstad.

Ikke ekstreme krefter

Stortingsrepresentanten fra Nord-Trøndelag mener Brexit må føre til en erkjennelse i EU om at ting må forandres, men tar ikke britenes nei som et signal om at de høyreekstreme og nasjonalistiske kreftene har vunnet frem.

- Vi skal alltid være på vakt overfor overfor ekstreme høyrekrefter i Europa. Men EU-tilhengere må ikke få skapt et inntrykk av at flertallet i Storbritannia nå domineres av krefter på den ytre høyresiden. Mange fra Labour har stemt for å melde Storbritannia ut av EU. I hele England, utenom London, og i Wales har folk stemt for å gå ut. Dette er ikke høyreekstreme krefter, men et uttrykk for at dagens EU ikke fungerer, sier Arnstad.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Det går et spøkelse gjennom Europa

EU må endre seg

Arnstad er overbevist om at britenes nei vil skape et behov for omfattende endringer internt i EU. Dersom det ikke skjer tror hun Brexit kan skape en kjedereaksjon i andre medlemsland.

- Dette er en vekker for EU. Jeg tenker at dette nå må føre til at EU-systemet er villig til å gå selvkritisk gjennom hvordan EU fungerer. Folk opplever et EU som er fjernt for dem og der de har liten påvirkning på systemet. Det er vanskelig å si hva en slik endring vil føre til, men skjer ikke det så tror jeg mange andre land vil vurdere å gjøre som Storbritannia, sier Arnstad.

- Dersom EU blir mer introvert, og vi ser et mer føderalt EU i årene som kommer, så er jeg overbevist om at du vil få en større avskalling av medlemsland i kjølvannet av Brexit, sier Marit Arnstad.

Mulighet for Norge

I likhet med Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, mener Arnstad at britenes beslutning om å melde seg ut av EU kan skape bedre muligheter for Norge. Arnstad tror det vil være mulig å forhandle med EU for å skaffe bedre vilkår for Norge enn vi i dag har gjennom EØS-avtalen.

- Det er viktig at Norge nå følger tett på britenes forhold til EU og Europa i årene som kommer. Jeg tror dette er en mulighet vi kan bruke til å oppnå bedre avtaler for norsk handel med EU i årene som kommer. De sjokkartede reaksjonene vi ser i dag vil nyansere seg. Jeg tror ikke dette vil bli helt krise, men være en mulighet for Norge til å styrke sin handel med EU, sier Arnstad.