Istanbul: TV-kanalen CNN henviser til en kilde i den tyrkiske regjeringen som sier at alt tyder på at de tre selvmordsbomberne kom fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria for en måned siden, med både bomber og bombevester i bagasjen.

De tre, som var fra Kirgisistan, Usbekistan og Russland, leide en leilighet i Fatih i Istanbul der en av dem la igjen passet sitt før angrepet.

Ingen grupper har så langt sagt at de står bak angrepet på flyplassen Atatürk, der minst 44 mennesker ble drept og over 200 såret.

Flere medier refererer til en ikke navngitt tjenestemann når det gjelder opplysninger om gjerningsmennenes bakgrunn. Én av dem kom fra den russiske regionen Dagestan, ifølge nyhetsbyrået Dogan, men det er ikke bekreftet.

Eks-Sovjet

Også Kirgisistan og Usbekistan var sovjetiske republikker, og befolkningen der er hovedsakelig muslimsk.

Dagestan er sentrum for et islamistisk opprør som i løpet av mange år har spredt seg over store deler av Kaukasus. De siste årene har mange av islamistgruppene her sverget troskap til IS.

Rettsmedisinere jobber med å identifisere de tre selvmordsbomberne, men likene er så maltraktert at arbeidet er vanskelig.

Kirgisistans utenriksdepartement benekter at noen fra deres land var med på angrepet, og Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier han ikke har opplysninger om meldingene.

Russlands president Vladimir Putin har tidligere sagt at mellom 5.000 og 7.000 mennesker fra Russland og det tidligere Sovjet har sluttet seg til IS i Syria og Irak, mange av dem fra Tsjetsjenia.

22 pågrepne

Innenriksminister Efkan Ala sier at det pågår en seriøs og omfattende etterforskning, og at de første tegnene peker mot IS, men at det ikke er sikkert ennå.

Torsdag pågrep tyrkisk politi 13 mistenkte IS-medlemmer i Istanbul, og ni i kystbyen Izmir.

– Fire av de pågrepne er utlendinger, sier Ala.

Alle de pågrepne skal ha hatt kontakt med personer i Syria, og de er mistenkt for å ha arbeidet med finansiering, rekruttering og logistisk støtte til ekstremistgruppen IS. Både våpen og dokumenter som knytter dem til IS, ble beslaglagt.

Usikkert om detaljer

Nå kommer også detaljer fra hvordan selve angrepet skjedde. Myndighetene har bekreftet at angriperne ankom flyplassen i vanlig drosje.

– Terroristene kom seg ikke gjennom sikkerhetskontrollene. Så kom de tilbake med våpen og begynte å skyte rundt seg. Deretter sprengte en seg i lufta utenfor, og de andre benyttet seg av panikken som oppsto, kom seg inn og sprengte seg inne på flyplassen, sier statsminister Binali Yildirim.

En annen tjenestemann har gitt en annen forklaring, nemlig at de to første sprengte seg i lufta i avgangshallen og ankomsthallen, og at den tredje eksplosjonen skjedde utenfor.

Dødstallet stiger

Torsdag steg antallet døde etter terroraksjonen til 44.

Blant dem som er drept, er det 19 utlendinger, opplyste tyrkiske myndigheter torsdag. Tidligere er det blitt opplyst at 13 utlendinger ble drept.

Blant de drepte er det tre personer fra Saudi-Arabia. Den saudiarabiske ambassaden i Tyrkia sier at fem saudiere fortsatt er savnet.

Av de nesten 240 sårede er 94 fortsatt på sykehus.

Flaggene henger på halv stang på Atatürk-flyplassen etter terrorangrepet. Foto: Murad Sezer/Reuters/NTB scanpix