Terrorangrepet i Nice skjedde langs strandpromenaden Promenade des Anglais. På grunn av nasjonaldagen var promenaden stengt for trafikk. Foto: Skjermdump/Google maps

På spørsmål fra fjernsynskanalen TF1 fredag kveld svarer innenriksminister Bernard Cazeneuve nei på spørsmålet om han kan knytte en forbindelse mellom radikal islam og angrepet i Nice.

Kort tid tidligere sa Frankrikes statsminister Manuel Valls at mannen bak massakren i Nice sannsynligvis hadde slike bånd.

– Han er en terrorist som sannsynligvis er knyttet til radikal islam på en eller annen måte, sier Valls på fransk TV dagen etter at minst 84 mennesker ble drept i Nice.

Det er Cazeneuves departement som har det overordnede ansvaret for antiterroretterforskningen.

Påtalemyndighetens etterforskningsleder François Molins har sagt at angrepet var «helt i tråd med de vedvarende oppfordringene til å drepe» som terrorgrupper jevnlig kommer med.

Leketøy og barnevogner ligger igjen på strandpromenaden i Nice. Familiefesten på den franske nasjonaldagen endte i terror, og flere av minst 84 dødsofre er barn.

Over en strekning på nesten to kilometer dundret den hvite lastebilen nedover strandpromenaden i Nice torsdag kveld. Mens en stor folkemengde så fyrverkeri og feiret den franske nasjonaldagen, meide det 19 tonn tunge kjøretøyet ned alt og alle.

Tilbake lå minst 84 døde.

Franske myndigheter har erklært tre dagers landesorg etter terrorangrepet.

Det var mange familier med på folkefesten, og det skal være ti barn blant de drepte. Ifølge franske myndigheter døde to av dem på operasjonsbordet.

Ofrene

Identifiseringsarbeidet er omfattende og tar tid. Ifølge president François Hollande er 48 personer kritisk såret. Til sammen 188 er brakt til sykehus, og sykehusene ber folk om å gi blod.

Det er flere utenlandske turister blant ofrene. En amerikansk mann i 50-årene og hans elleve år gamle sønn er meldt drept.

Også statsborgere fra Sveits, Russland, Armenia og Ukraina er bekreftet døde. Tre tyskere er meldt savnet, det samme er et eldre par fra Italia.

Antatt gjerningsmann

Politiet har formelt identifisert den antatte gjerningsmannen, sier politikilder til nyhetsbyrået Reuters.

Det er snakk om en 31 år gammel fransk-tunisier, og ifølge franske medier er navnet Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Naboer i bydelen Abattoir beskriver mannen overfor AFP som en einstøing uten synlig religiøs tilknytning. Han skal ikke ha vært i etterretningstjenestens søkelys.

Ansvar

Ingen gruppe eller organisasjon har hittil tatt på seg ansvaret for ugjerningen.

– Før vi vet hvem som står bak, er det vanskelig å snakke om tiltak og hva som virker. Dagen i dag må først og fremst gå til å fordømme handlingen og å sende tanker til ofrene og deres familier, sier statsminister Erna Solberg (H).

Generelt mener hun den største utfordringen ikke er organisert terrorisme, men personer som handler på egen hånd.

Drama

Øyenvitner forteller at vrakdeler fløy mens lastebilen kjørte sikksakk gjennom folkemassen. UD har ikke fått meldinger om at norske er rammet, men flere havnet midt i dramaet, som Pål Christian Møller og kona.

– Jeg så en stor bil som passerte veldig fort. Så hørte vi folk skrike, og vi så flere livløse mennesker som lå på bakken, sier Møller til NTB og forteller om kaos og panikk.

Til slutt skjøt og drepte politiet mannen i lastebilen. Igjen sto kjøretøyet pepret med kulehull. Bak i bilen fant politiet angivelig våpenetterligninger.

Vanskelig å forhindre

– Terrorangrepet i Nice er fattigmannsjihad og vitner om at terrorisme blir planlagt og utført av enkeltindivider, ikke av koordinerte grupper fra Midtøsten, sier terrorforskeren Frank Orban ved Høgskolen i Østfold.

Så enkle angrep er svært vanskelig å forhindre.

– Det virkelig triste med denne hendelsen er at den viser at det er fullt mulig for enkeltpersoner å gjennomføre terrorangrep. Man kan bruke et fredelig verktøy som et våpen med en uhyggelig effekt, og denne effekten kan andre lære av, sier ekstremismeforsker Lars Gule.

Fordømmer

Mens politiske ledere verden rundt fordømmer angrepet, sier Frankrikes Norges-ambassadør Jean-François Dobelle at landet vil reagere med å slå hardere ned på ekstremistgruppen IS.

– Tidene har forandret seg, og vi må lære å leve med terrorisme, fremholder statsminister Manuel Valls overfor fransk presse.

Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix
Sikkerhetsoppbudet i Nice er stort etter terrorangrepet. Foto: Eric Gaillard/ REUTERS
Franske soldater patruljerte gatene i Nice natt til fredag. Foto: Eric Gaillard/reuters