– Det er vesentlig at presidenten ser at de som sto opp for demokratiet og demokratiske prosesser mot militæret, var opposisjonen, den frie og uavhengige pressen og det sivile samfunnet, sier Brende til NTB.

– Det er en opposisjon Erdogan har hatt et relativt anstrengt forhold til. Presidenten må jobbe mer opp mot disse og samle Tyrkia, fortsetter utenriksministeren.

Brende kom tilbake til Oslo lørdag etter å ha deltatt på Asia-Europa-toppmøtet (ASEM) i Mongolia.

– Det var naturlig å dra tilbake litt før, for summen av de problemene vi står oppe i nå, er relativt stor, sier Brende.

UD jobber videre for å få oversikt over en fortsatt uoversiktlig situasjon i Tyrkia.

Militærkupp

Like etter klokka 22.30 lokal tid fredag ble det meldt om kampfly over Ankara, og soldater som sperret bruer over Bosporos-stredet i Istanbul. President Erdogan ba folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket, og det brøt ut kamper mellom kampfly og stridsvogner. Kuppsoldater skjøt mot regjeringsstyrker og sivile demonstranter, og det meldes at minst 265 mennesker er drept. Lørdag forsikret Erdogan at kuppforsøket var slått ned, og regjeringen har kontroll.

– Militærkupp hører ikke hjemme i Europa eller i det 21. århundret. Det løser ingen problemer, men skaper nye, sa Brende til NTB lørdag morgen.

Han sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover, og støtter den lovlig valgte regjeringen.

Uoversiktlig

Utenriksdepartementet fraråder innreise til Tyrkia. En egen krisestab er opprettet, og utenriksministeren sier at de nordiske landene jobber sammen om rådene.

– Det er ca. 9.000 nordmenn i Tyrkia, så det er viktig at vi er til stede for dem. Jeg tror vi må være forberedt på at det tar flere dager før ting roer seg ned, sier Brende, og legger til at reiserådene kan bli stående inntil videre.

– Vi kom med reiserådene i går kveld basert på en uoversiktlig situasjon. Så får vi se til uka om det blir aktuelt med råd knyttet til bestemte områder, fortsetter Brende.

Samarbeid blir vanskelig

Jan Techau, leder for tenketanken Carnegie Europe, sier til det danske nyhetsbyrået Ritzau at han tror det vil bli vanskelig å samarbeide med Tyrkia i tiden framover. Dette er en utfordring spesielt for EU, ettersom Tyrkia er en avgjørende samarbeidspartner når det kommer til flyktning- og migrasjonsspørsmål.

– EU er nødt til å insistere på noen av sine verdier, men unionen har nesten ingen mulighet til å påvirke situasjonen i Tyrkia. Samtidig vil EU trenge Tyrkia minst like mye i fremtiden som de gjør nå, sier Techau.

NATO-sjef Jens Stoltenberg oppfordrer i en uttalelse til ro, tilbakeholdenhet og respekt for Tyrkias demokratiske institusjoner og grunnlov.

– Det er ingen endringer når det gjelder Tyrkias NATO-medlemskap. De har et ønske om å over tid kunne bli medlem av EU, men det er mye som må på plass, ikke minst når det gjelder menneskerettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, sier Brende til NTB lørdag ettermiddag.

Utenriksminister Børge Brende (H) sier Norge vil arbeide nært med tyrkiske myndigheter i tiden framover og støtte den lovlig valgte regjeringen. Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix