Klokken 20.44 betegner politiet i München tilstanden i München som en «akutt terrorsituasjon».

De opererer med at det er opp til tre gjerningsmenn på frifot i München. Klokken 01.40 melder NTB at politiet i München mener det bare var én gjerningsmann i fredagens skyteepisode, og at han tok sitt eget liv.

SISTE: Minst ti er bekreftet døde. I tillegg er minst 21 personer skadd, for flere av dem skal tilstanden være kritisk.

TIPS Adressa: Er du i München? Tips adressa på telefon +47 73783950

Stor politioperasjon

Politiet kan kun bekrefte at det har vært avfyrt skudd i Nærheten av Olympia-kjøpesenteret og på gaten utenfor.

Bilder og videoer som er lagt ut på sosiale medier, viser mennesker som løper fra kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum. Et bilde viser også en person som ligger på bakken.

Kjøpesenteret skriver på sine hjemmesider at de er Bayerns største kjøpesenter, med 135 cafeer og butikker. Det ble etablert i forkant av at de olympiske leker skulle holdes i München i 1972.

Politiet sier at «det er snakk om en stor operasjon». Politiet ber også folk holde seg unna München sentrum.

Øyenvitner forteller at det er flere politihelikoptre som sirkler over området. Kollektivtransporten er stoppet, og bilførere ber holde seg unna Autobahn rundt München.

LES OGSÅ: Her kan du finne ut om dine venner er i det berørte området

Stoltenberg: – Mine tanker går til de rammede

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sier hans tanker går til de rammede etter skytingen i München.

– Mine tanker går til alle de som er rammet av den meningsløse skytingen i München, og til det tyske folk, i sorg og solidaritet, skriver Stoltenberg på Twitter.

I høy beredskap

Tysk politi har vært i høyere beredskap enn vanlig siden en 17-år gammel asylsøker angrep passasjerer på et tog i Würzburg i Bayern mandag kveld, og myndighetene hadde ifølge BBC advart om flere angrep.

Hvem som står bak fredagens skyting, er ennå ikke kjent.

Undergrunnsbanen skal være stengt og politiet oppfordrer folk til å holde seg innendørs.

Uoversiktig

Politiet i München skriver klokken 19.14 på twitter at situasjonen fortsatt er uoversiktlig. De skriver det er flere sårede, men at de vil komme med mer informasjon så fort de har den.

Kilder melder at skytingen skal ha funnet sted på en fastfoodrestaurant. Andre kilder melder at skytingen har funnet sted på et apotek.

LES OGSÅ: Her kan du finne ut om dine venner er i det berørte området

Sms-varsel

Den tyske avisen Abendzeitung München melder på twitter at politiet har bedt publikum holde seg unna store deler av sentrum i München.

Forventer flere døde

En talsperson for det tyske politiet sier til Deutsche Presaugentur at de forventer flere omkomne.

Politiet i München oppfordrer i en twittermelding klokken 17.17 alle i byen om å unngå offentlige steder.

Beskjed om ytterligere skyting

Ifølge Gudrun Riedl i nyhetsbyrået BR24 skriver at alle taxisjåfører i München har fått melding om en ytterligere skyteepisode i Stachus.

Politiet har bekreftet at det er vært avfyrt skudd etter det første angrepet, men har ikke sagt noe mer om hvor og når dette skal ha skjedd.

Kollektivtrafikken stengt

Flere lokale tyske medier i München melder at undergrunn, bus og trikk ikke lenger går, og at taxisjåfører har fått beskjed om ikke å plukke opp nye passasjerer.

Butikkansatt

Ifølge BBC har Reuters snakket med en butikkansatt i kjøpesenteret, der den første skyteepisoden fant sted, har en butikk ansatt sagt følgende.

- Mange skudd ble avfyrt. Jeg kan ikke si hvor mange, men det er mange. Jeg så bare en person på bakken som var så hardt skadet at han ikke kommer til å overleve, sier den butikkansatte.

Ikke bilder av politiet

Klokken 19.37 ber politiet at publikum ikke laster opp bilder og video av politistyrker.

- Ikke hjelp gjerningsmannen, skriver politiet i München.

Alle butikker i sentrum stengt

Det tyske mediet BR24 melder at alle butikker og bedrifter i sentrum av München har fått beskjed om å stenge dørene, og ikke slippe kunder ut i gatene.

Klokken 19.48 skriver politiet i München på twitter at de ikke vet hvor gjerningspersonene befinner seg, og oppfordrer igjen publikum til å holde seg vekk fra gatene.

Tre gjerningsmenn på flukt

Politiet i München skriver på sin facebookside like før klokken 20.00 at de benytter seg av all ekstrabemanningen de har tilgang på. De har også bedt om hjelp fra nærliggende områder. Spesialstyrker og føderalt politi er også i aksjon.

De melder at det er snakk om tre gjerningsmenn, som fortsatt er på flukt. De forteller at det er gjort vitneobservasjoner av alle gjerningspersonene i besittelse av skytevåpen.

Ber nordmenn holde seg innendørs

Utenriksdepartementet ber nordmenn som befinner seg i München om å holde seg innendørs.

Samtidig åpner lokalbefolkningen dørene sine for turister som befinner seg i sentrum av München slik at de kan komme seg vekk fra gatene. De benytter seg av emneknaggen #opendoor på sosiale medier.

«Akutt terrorsituasjon»

BR24 melder ca. klokken 20.30 at det er satt krisestab i München.

Ifølge flere internasjonale medier, kaller politiet samtidig skyteepisoden et terrorangrep.

En talsmann for politiet betegner situasjonen som en «akutt terrorsituasjon» klokken 20:44.

Fortsatt på frifot

Ved 20.30-tiden betegner politiet fortsatt situasjonen som uoversiktlig, med gjerningsmenn på frifot.

Tyske medier melder at anti-terrorstyrker er på vei, og vil ankomme München sentrum snart.

Klokken 21.00 melder den tyske avisen Die Welt at politiet fortsatt ikke har oversikt over hvor gjerningspersonene befinner seg.

Skutt seg selv

Det anerkjente tyske mediehuset Focus melder at en gjerningsmann skal ha skutt seg selv i det han ble forsøkt arrestert av politiet.

Politikilder sier klokken 21.15 at det nå er snakk om minst seks døde. Det gjentar de på twitter klokken 21.25.

Panikk

En talsperson for politiet i München sa klokken 20:19 at det var panikk flere steder i sentrum. Talsmannen bekrefter at det har vært avfyrt skudd flere steder i nærheten av kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum, men kan ikke bekrefte skudd andre steder i byen.

Ingen tegn på islamistisk terror

På direkte spørsmål, sier en talsperson for politiet at det ikke finnes tegn til at angrepet i München er islamistisk terror. Klokken 21:45 har ikke politiet bekreftet ytterligere informasjon om gjerningsmennene.

Søker gjennom hele byen

Politiet opplyser like før klokken 22.00 at de søker gjennom hele München. De bekrefter også at de søker gjennom biler som er på vei ut av byen.

En krisetelefon for pårørende i byen er opprettet for å håndtere det store antallet personer som ikke kommer seg ut av sentrum ettersom all kollektivtrafikk fortsatt står stille.

Ingen tiltak i Norge

Klokken 21.56 melder Politidirektoratet at de følger situasjonen i München. De har foreløpig ikke iverksatt nye tiltak i Norge.

Kan ikke bekrefte omkommet gjerningsmann

Politiet i München avkrefter klokken 22.20 at en gjerningsmann skal ha skutt seg selv, slik Focus.de tidligere har meldt.

Klokken 22.35 skriver de på twitter at de undersøker om en av de omkomne kan ha deltatt i angrepet.

Ni døde

Klokken 22.27 har politiet oppjustert antall omkomne under angrepet til 8 i en melding på twitter.

Klokken 22.40 skriver politiet på facebook at de nå har oppjustert tallet til ni personer. De skriver at den niende personen kan ha deltatt under angrepene.

Ber om bilder

Klokken 23.36 ber politiet i München om at man ikke offentliggjør bilder av selve skytingene.

De har laget en portal for å laste opp bilder slik at de kan sette i gang så effektiv etterforskning som mulig umiddelbart.

Tysk politi sikrer en gate i nærheten av stedet der skytingen har pågått. Tyske myndigheter bekrefter like før klokken 20:00 at minst tre personer er bekreftet omkommet. Foto: REUTERS/NTB Scanpix
Foto: Live aus #München #oez #periscope
Bilder og videoer som er lagt ut på sosiale medier, viser mennesker som løper fra kjøpesenteret Olympia-Einkaufszentrum. Foto: Thamina Stoll